TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nova Forbesova lista: Bil Gejts više nije najbogatiji na svijetu

Nova Forbesova lista: Bil Gejts više nije najbogatiji na svijetu

Vlasnik kompanije Amazon Džef Bezos je najbogatiji na svijetu prema novoj listi časopisa Forbes, prenosi AFP. Na vrhu liste Bezos je zamijenio osnivača i vlasnika Microsofta Bila Gejtsa, koji je pao na drugu poziciju.

Američki predsjednik Donald Tramp je takođe na listi, a pao je na 766. poziciju sa 544. gdje je bio prošle godine. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 3,1 milijardu dolara, 400 miliona manje nego prošle godine.

Zahvaljujući porastu vrijednosti dionica Amazona za 59 posto tokom posljednje godine, Bezos je skoro udvostručio svoje bogatstvo koje se sada procjenjuje na oko 120 milijardi dolara, znatno više od Gejtsovih 90 milijardi.

Ovo je najveća razlika između prva dva najbogatija čovjeka na svijetu posljednjih godina. Legendarni investitor Voren Bafet je ostao na trećoj poziciji, a na četvrto mjesto se popeo francuski industrijalac Bernar Arnaul, koji je prošle godine bio na 11. poziciji i to zahvaljujući rastu eura u odnosu na dolar.

Vlasnik i osnivač Facebooka Mark Zukerberg je peti na listi. Dvojica Kineza su među 20 najbogatijih na svijetu. Ove godine ima rekordnih 2.208 milijardera na svijetu s ukupnim bogatstvom od 9,1 triliona dolara što je 18 posto više u odnosu na prošlu godinu. Najviše ih ima SAD 585, Kina 373, a 259 je novih milijardera postalo prošle godine, dok je 121 osoba pala s liste uključujući 10 saudijskih bogataša.

 

(Fena)

Komentarišite

Your email address will not be published.