Nova afera ministra Petra Đokića: Slijedi li iznenadna "moralna obnova" u RS-u?

January 18, 2020, 8:08 am
Godinama važna politička figura na političkoj sceni RS-a Đokić je predmet istražnih organa Tužilaštva Republike Srpske, a nakon što je protiv njega, na osnovu prijave, izvještaj podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a.

Entitetski ministar se navodno sumnjiči u vezi sa nezakonitim poslovanjem kompanija EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o.

Iz entitetskog Tužilaštva nisu otkrivali više detalja, osim da je Petar Đokić prijavljen Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcijem organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a u vezi sa spomenutim preduzećem.

“Institucije neka rade nezavisno od politike”

Inače, prema posljednjem izvještaju Vanjskotrgovinske komore BiH, Termoelektrana Stanari je uvrštena među 10 najvećih izvoznika iz naše zemlje.

Šef kluba poslanika Socijalističke partije (SP) u Narodnoj skupštini RS-a i član Predsjedništva SP-a Maksim Skoko izjavio je za medije da su socijalisti u klubu poslanika u NSRS jedinstveni u provođenju politika Socijalističke partije i koalicije, ali jedna njegova rečenica je “odvukla” pažnju.

Na pitanje da prokomentariše situaciju u partiji nakon vijesti da Republičko tužilaštvo vodi istragu protiv predsjednika SP-a Petra Đokića, Skoko je istakao da institucije treba da rade svoj posao nezavisno od politike.

“Što se tiče istraga, mislim da svi treba da damo podršku institucijama da rade svoj posao nezavisno i bez pritisaka, bez obzira o kojem pojedincu se radilo. Ranije sam već rekao da je i naša partija sazrela za moralnu obnovu kadrova. To mišljenje dijeli većina u SP”, izjavio je Skoko.

Ako se uz ovu Skokinu izjavu o “potrebi za moralnom obnovom kadrova” u obzir uzme činjenica da su o istrazi protiv Đokića vijest prenijeli i beogradski tabloidi bliski vlastima u Srbiji i bh. entitetu RS, s pravom se može postaviti pitanje da li je dugogodišnji šef SP-a i ministar Petar Đokić izgubio naklonost režima u Republici Srpskoj, ali i sopstvenoj partiji.

Ukoliko jeste, Đokić bi veoma brzo mogao izgubiti bitnu ulogu na političkoj sceni. Pitanje je samo kome se Đokić zamjerio i zbog čega, pa da od nedodirljivog ministra i čovjeka čija je stranka uvijek bezpogovorno stajala uz SNSD Milorada Dodika odjednom postane osoba bez koje se, može i mora.

Blic podsjeća da je Izvještaj protiv Đokića podnesen Republičkom javnom tužilaštvu u januaru prošle godine.

Gdje odlaze milioni KM?

MUP RS je još 2017. pokrenuo istragu u navedenom predmetu, provjeravajući navode prijave o eventualnim nezakonitostima u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade. Sporni Pravilnik je dva puta izmijenjen 2016. što je u oba navrata potpisao Đokić. Prvo su u januaru koncesionari koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu oslobođeni plaćanja posebne naknade za eksploataciju uglja, koji koriste za proizvodnju struje, a plaćali su ukupnu koncesionu naknadu od 3,6 posto od godišnjeg prihoda, ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje. U junu je uslijedila nova izmjena, po kojoj je koncesionarima, koji istovremeno plaćaju i naknadu za korišćenje prirodnih resursa, naknada smanjena sa 3,6 na 0,5 posto.

Stručnjaci su još ranije naveli da će RS na ovakav način godišnje gubiti oko 10 miliona KM samo od “EFT RiTe Stanari”.

Prema nezvaničnim informacijama, Petra Đokića je još prije godinu dana premijer RS-a Radovan Višković smijenio sa mjesta ministra upravo zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim radnjama zbog kojih se sada protiv njega zvanično i vodi istraga. Međutim, vrh koalicije je tada odlučio da Đokić ipak ostane ministar te nisu dozvolili Viškoviću da ozvaniči njegovu smjenu.

Treba istaći da bi u slučaju smjene Petra Đokića sa funkcije ministra i predsjednika SP-a ovo bio drugi čovjek iz vladajuće koalicije, nakon Marka Pavića (DNS) koji je za kratko vrijeme izgubio naklonost partijskih kolega i vladajućeg SNSD-a.

Izvor: www.klix.ba

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *