TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nikšić, Magazinović, Mektić i Borenović odbili primiti poslaničke sertifikate

Nikšić, Magazinović, Mektić i Borenović odbili primiti poslaničke sertifikate

Novoizabrani poslanici SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović i Nermin Nikšić odbili su primiti poslaničke sertifikate jer su, kako su naveli, tužili Centralnu izbornu komisiju.

Saša Magazinović je novinarima rekao da smatra da je CIK najodgovorniji za to što nisu neki glasovi ponovo prebrojani.

“Pripremamo krivičneprijavecp protiv CIK-a i Sekretarijata CIK-a, oni su najodgovorniji i nemam nikakve potrebe da se s njima slikamo”, rekao je Magazinović.

Ni Dragan Mektić iz SDS-a nije preuzeo certifikat jer, kako je rekao medijima, nema povjerenja u CIK.

Certifikat od CIK-a BiH odbio je i PDP-ov Branislav Borenović, koji je reako da da hoće fer i korektne izbore.

Tvrdi da je ovaj izborni proces bio nepravedan.

Dva poslanika iz PDP-a će unijeti dvije table na kojima će pisati da hoće novi izborni zakon, efikasno pravosuđe koje će obezbijediti pravdu i nepristrasne javne servise koji će biti servisi svih građana.

Po izbornoj računici, SNSD je trebao da ima dva delegata a direktnom podrškom DNS-a, SNSD ima četiri delegata sto je presedan.

Borjana Krišto iz HDZ-a kazala je da očekuje da svi budu odgovorni spram onih čije su pojerenje dobili.

“Ako se budemo ponašali odgovorno, nadam se da možemo očekivati iskorak kada je u pitanju BiH. Dakle, sve ono što se tiče pozicije i položaja svih naroda u BiH”, reklaje Krišto.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je davanje svečane izjave poslanika, a potom i izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Nakon toga uslijedio bi izbor članova Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH.

Uručivanje uvjerenja o dodjeli mandata izabranim poslanicima trebalo bi biti obavljeno prije početka konstituirajuće sjednice.

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući. Kako je Feni rečeno u PSBiH, u novom sazivu najstarija je poslanica Nada Mladina (SDP BiH).

Poslovnikom je takođe definisano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Centralna izborna komisija BiH je 6. novembra donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, od kada je počeo teći rok od 30 dana za konstituiranje Predstavničkog doma državnog parlamena.

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma, SDA će imati osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri poslanika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu državnog parlamenta bit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog poslanika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Izvor: NN/ Mirsada Lingo Demirović

Komentarišite

Your email address will not be published.