TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nezakonito uzimanje miliona maraka od građana?

Vlada Federacije BiH i preduzeće "Elektroprivreda BiH" već skoro dvije godine nezakonito od građana uzimaju novac na ime naknade za obnovljive izvore energije, piše "Dnevni avaz".

Nezakonito uzimanje miliona maraka od građana?

“Uvidom u račun za struju može se izračunati da naknada za obnovljive izvore energije iznosi najmanje 0,09 KM mjesečno. Ona se povećava kako se potroši više struje. Ako se uzme da je prosječan iznos naknade 0,15 KM građanima se tako godišnje iz džepa izvuče više od milion KM”, navodi ovaj list.

Iako je ombudsman za zaštitu potrošača BiH Dragan Doko upozorio da ova stavka mora biti izbačena sa računa za struju, iz Vlade FBiH je odgovoreno da oni to ne mogu da naprave.

S obzirom na to da se odredba primjenjuje od početka prošle godine i da će se provoditi do kraja naredne iz džepova građana biće izvučeno više miliona KM.

U dopisu od 24. februara, Doko je zahtijevao skidanje ove stavke sa računa za struju svakog potrošača. On je oštro kritikovao ovakvu praksu Vlade, te upozorio da ona mora biti prekinuta, jer nema zakonskog osnova da se naknada za obnovljive izvore energije naplaćuje građanima.

U odgovoru predsjednika federalne Vlade Nermina Nikšića istaknuto je da Doko nije u pravu, da je odluka zakonita i da federalna Vlada nije nadležna za mijenjanje zakona.

On je dodao da će ovo pitanje biti proslijeđeno federalnom Parlamentu na razmatranje, a najavljeno je i da će se ovaj namet naplaćivati i naredne godine.

Direktor Energetske zajednice EU Janez Kopač odlučno je demantovao tvrdnje iz SDP-a, jedne od vladajućih stranaka, da se ova naknada naplaćuje od građana na zahtjev upravo ove institucije.

“Stvar je svake zemlje kako će razvijati obnovljive izvore energije. Tačno je da ovaj vid proizvodnje struje ima veće troškove nego što su postojeće cijene na tržištu. Kako će se ta finansijska razlika nadoknaditi, stvar je svake od država ponaosob. One same odlučuju o modalitetima”, rekao je Kopač.

 

Komentarišite

Your email address will not be published.