Nevesinje: Obilježavanje slave BORS-a i godišnjice mitrovdanskih bitaka

November 8, 2019, 11:27 am
U Nevesinju se danas obilježava Dan opštine i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske – Mitrovdan i odaje pošta palim vojnicima u mitrovdanskim bitkama 1992. i 1994. godine. U toku je svečana akademija u Domu kulture “Nebojša Glogovac”.

Obilježavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju, parastosom i polaganjem vijenaca na Trgu slobode na centralnom spomeniku borcima Nevesinja poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Liturgiju je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije.

Prisustvovali su predstavnici lokalnih i republičkih institucija, predstavnici hercegovačkih opština, boračkih udruženja, porodica poginulih boraca, i borci – učesnici odbrane Nevesinja i stvaranja Republike Srpske.

Održana je i svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj su zaslužnim pojedincima dodijeljena najviša opštinska priznanja.

Za izuzetan doprinos razvoju opštine kroz brojne projekte među kojima su rješavanje problema vodosnabdijevanja nakon 50 godina, izgradnja Hidroelektrane Dabar, putne infrastrukture i zapošljavanja, Plaketu opštine dobio je poslanik u NSRS Ilija Tamindžija.

Tamindžija je rekao da je Povelja priznanje za sve njegove saradnike u Nevesinju i u Hidroelektranama na Trebišnjici gdje je zaposlen dugo godina. Istakao je da su u Nevesinju posljednjih godina realizovani brojni projekti.

Plaketu Sveti Dimitrije za uspjehe u atletici dobio je Dražan Kuljić.

Mitrovdan je poseban praznik za stanovništvo ovog dijela Hercegovine i Republike Srpske. Osim što ga borci praznuju kao krsnu slavu, Mitrovdan je Dan opštine i dan kada su borci Nevesinjske brigade, u dva navrata, 1992. i 1994. godine, odbranili Nevesinje i srpsku Hercegovinu.

Bile su to bitke za opstanak, protiv mnogostruko jačeg i opremljenijeg neprijatelja. Nažalost, u tim bitkama, staradala su šezdeset četiri borca.

Krsna slava Boračke organizacije – Mitrovdan obilježava se širom Srpske.

Povodom krsne slave Boračke organizacije, čestitke su uputili predsjednica Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Program povodom Mitrovdana počeo je juče polaganjem vijenaca na spomen-parku na Gvozdu i posjetom spomen-sobi.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *