Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Kalinoviku

February 11, 2020, 6:50 am

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Na ročištu održanom 28. januara, bivši komandant Četvrte korpusne artiljerijske grupe Esad Moro izjavio je da su ciljevi bili brojčano označeni tako da ne zna šta su gađali i ko ih je određivao.

On je naveo da je naređenje za dejstvovanje po ciljevima srpske vojske dobijao iz komande Isturenog komandnog mjesta u Odžacima u rejonu Bjelimića.

“Naređenje za gađanje određenog cilja sa jednim ili dva projektila, koje sam dobijao žičanom vezom, prenosio sam komandiru odjeljenja, nakon čega bi artiljerijska posada dejstvovala. Nakon toga su me izvještavali o izvršenom zadatku”, rekao je Moro.

On je dodao da je Dreković dva puta održao sastanak u Bjelimićima sa komandantima jedinica i njihovim zamjenicima, kada ga je i on informisao o stanju u svojoj artiljerijskoj jedinici i količini granata kojom su raspolagali.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

SRNA http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *