Namirnice za razvoj bebinog mozga

Namirnice za razvoj bebinog mozga

Tokom trudnoće, majka treba konzumirati zdravu hranu koja je puna proteina i hranjivih tvari. Stručnjaci kažu da ono što vi jedete, jede i beba, pa je zbog toga za trudnicu bitno jesti odgovarajuću hranu tokom trudnoće, posebno prva tri mjeseca.

Zdrava prehrana treba se sastojati od povrća, voća i ribe. Namirnice poput ovih pomoći će vam povećati razvoj bebinog mozga, prenosi “Fokus“.

Ovo su neke od namirnica koje žena treba konzumirati tokom trudnoće.

Lisnato povrće

Tokom trudnoće, jedna od glavnih stvari koje trudnice trebaju slijediti u svojoj prehrani je ubaciti lisnato povrće poput špinata i brokule u svakodnevni jelovnik. Ovo lisnato povrće sadrži željezo i kalcij koji su neophodni za razvoj mozga bebe.

Agrumi

Kada je u pitanju razvoj mozga bebe, trudnice bi trebale svakodnevno konzumirati barem jedan plod citrusa. Agrumi poput naranče i grejpa neki su od najboljih plodova za dodavanje u vašu dnevnu prehranu.

Jetrica

Većina trudnica nema dovoljno željeza. Stoga, ako želite da vaše dijete razvije mozak, pojedite jetrice jednom sedmično.

Piletina

Ovo nemasno meso ima dobru količinu željeza koje je dobro za razvoj mozga djeteta.

Riba

Ribe kao što su srdele, skuše i losos imaju najviše omega-3 masnih kiselina, što je dobro konzumirati tokom trudnoće. Trudnice bi trebale konzumirati omega-3 masne kiseline dva puta sedmično, kako bi poboljšali razvoj mozga djeteta.

Žumanjak

Mnogi ne vole žumanjak, ali je on dobar za trudnice. Sadrži kolin, jedan od najvažnijih novootkrivenih B vitamina, koji je dobar za razvoj mozga djeteta.

Kupus

Svako jelo koje sadrži kupus je dobro za razvoj mozga djeteta. Kupus je veliki izvor folne kiseline koja je preporučljiva za žene u trudnoći.

Jogurt

Jedna od najboljih proteinskih namirnica koje trudnica treba dodati svakodnevnoj prehrani je jogurt. Kremasti jogurt sadrži puno proteina i kalcija koji su dobri za razvoj mozga djeteta.

Orasi

Orasi će učiniti “čuda” za ženu tokom trudnoće. Orasi sadrže visoku količinu biljnih omega-3 masnih kiselina koje pospješuju razvoj mozga djeteta.

Bobice

Šaka bobičastog voća poput borovnice, jagoda i malina će povećati nivo inteligencije vaše bebe. Trudnice bi trebale konzumirati jedan od oblika bobica tokom svoje trudnoće.

 

Komentarišite

Your email address will not be published.