TV K3

android aplikacija

instaliraj

Moguće zatvaranje ruskog vazdušnog prostora

Nove sankcije protiv Rusije u sektorima energetike i finansija mogle bi da izazovu asimetričan odgovor Moskve, kao što je zatvaranje vazdušnog prostora, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Moguće zatvaranje ruskog vazdušnog prostora

“Zapad treba da se zapita da li su potrebne nove sankcije. Ako su sankcije povezane sa energetikom ili se radi o dodatnim restrikcijama našeg finansijskog sektora moraćemo da odgovorimo asimetrično, odnosno da zatvorimo naš vazdušni prostor”, rekao je Medvedev za list “Vedomosti”.

On je dodao da je nebo iznad Rusije i dalje otvoreno jer Rusija djeluje na osnovu prijateljskih odnosa sa svojim partnerima.

Medvedev je istakao da bi u slučaju da Rusija zatvori svoj vazdušni prostor neke aviokompanije sa Zapada bankrotirale.

“To je loša opcija. Želim da naši partneri shvate da sankcije neće pomoći da se uspostavi mir u Ukrajini. Ovdje je riječ o inertnosti i, na žalost, spremnosti da se pribjegne sili u međunarodnim odnosima”, istakao je Medvedev, prenosi RIA “Novosti”.

Novi paket sankcija koji su u petak, 5. septembra, potvrdili ambasadori zemalja EU, uključuje veća ograničenja pristupa Rusije tržištu kapitala, odnosi se i na odbranu, na robu za dvostruku vojnu i civilnu upotrebu i osjetljivu tehnologiju, a proširen je spisak imena ljudi čija bi se imovina blokirala i kojima bi se zabranilo izdavanje viza.

Komentarišite

Your email address will not be published.