Misterija: Niko ne zna zašto mijenja boju ni gdje je izvor čudnoj jami

August 3, 2020, 7:13 am

U srcu idilične francuske regije Burgundije, na mjestu okruženom vinogradima, sa renesansnim dvorcem i srednjovjekovnim gradićima na brežuljcima, nalazi se jedna od najtajanstvenijih atrakcija ovog područja.

U gradiću u općini Tonnare, poznatom kao Fosse Dionne, nalazi se jama iz koje izvire voda, koja naizgled nema dno.

Obilnih 311 litara vode svake sekunde buja iz ovog bunara. Iako su se njome kroz stoljeća bavili brojni istraživači koji su se spuštali prema dnu, još nitko nije uspio utvrditi odakle voda izvire.

Rimljani su to vrelo koristili za piće, Kelti su ga smatrali svetim, a Francuzi su ovaj bazen vode koja stalno mijenja boju iz tirkizne u plavu i smeđu, i obrnuto, zatvorili kružnim kamenim obodom s amfiteatrom i koristili ga kao javnu praonicu u 1700-ima.

U to su se vrijeme žene koje su zavirivale u dubinu Fosse Dionne tokom pranja počele pitati što vreba na dnu. Prema jednoj legendi, dnom ‘šeta’ smrtonosna zmija, dok druga kaže da je to ulaz u nove svjetove.

U nastojanju da riješe ovu vjekovnu misteriju, dva profesionalna ronioca spustila su se u uske prolaze vapnenačkih stijena u nadi da će stići do izvora. Bilo je to 1974. godine.

Dok su se njih dvojica spuštala prema dnu, kako se provalija sužavala, tako su u jednom trenutku propali i nestali. Grad je 1996. angažirao drugog ronioca koji je također umro.

Kako se godinama smatralo da je taj izvor preopasan za ronioce, tek je prošle godine gradonačelnik Tonnarre opet angažirao profesionalnog ronioca da pokuša istražiti odakle voda dolazi.

Neobično je što se spustio više od 70 m pod zemlju, odnosno ukupno oko 370 metara od ulaza u rupu i cijeli je taj put uspio snimiti, no još uvijek nije uspio pronaći izvor vode, pa je jedna od najvećih drevnih tajni Francuske ostala nerazriješena, objavio je BBC.

Izvor: radiosarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *