TV K3

android aplikacija

instaliraj

Mićić: Nema niti može biti saglasnosti za smještaj migranata u Bijeljini

Mićić: Nema niti može biti saglasnosti za smještaj migranata u Bijeljini

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je danas da nema, niti može biti, saglasnosti za smještaj migranata u ovom gradu.

– Nikada nismo dali takvu saglasnost i ne pitam se ja. Nisu me kontaktirali stranci, niti me ko pitao, niti imam nadležnost da pričam o smještaju migranata – rekao je Mićić. On kaže da je na početku velike migrantske krize u BiH govorio o humanim aspektima, u smislu da Kancelarija za strance, koja je u Bijeljini smještena u kasarni, radi i subotom i nedjeljom kako migranti ne bi čekali na prijavu.

U ime Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske Miloš Stevanović je rekao da postoje zaključci Vlade koji se precizno poštuju i gdje se, uz dužno poštovanje svih humanitarnih principa, navodi da Republike Srpske ne može dozvoliti da se migranti ovdje naseljavaju.

– Mogu sa sigurnošću da kažem da niti grad Bijeljina, niti bilo koja jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, nije nikada dala saglasnot za smještaj migranata na teritoriji Republike Srpske – istakao je Stevanović.

On kaže da je u jeku migrantske krize u BiH bio na mjestu gradskog menadžera u Bijeljini i da ovaj grad ni prije ni poslije toga, ni lokalna skupština ni bilo koja nadležna služba, nisu dali saglasnost za smještaj migranata.

– Mi smo im pomagali na razne načine, kao i policiji, a migranti su svi tražili da idu prema Sarajevu – naveo je Stevanović i poručio da smještaja migranata u Republici Srpskoj svakako neće biti.

Gradonačelnik Bijeljini je 17. septembra 2015. godine za RTRS izjavio da ako bi migranti došli iz Loznice onda bi išli u Janju, a ako bi išli iz pravca Pavlovića mosta onda u Amajlijama.

– Odredili smo mjesto gdje bi bio prihvat – ako bi došli iz Loznice onda bi u Janju i eventualno im obezbijedili dalji transport, a ako bi došli iz pravca Pavlovića mosta i tu smo se dogovorili da bude u eko kampu u Amajlijama – rekao je tada Mićić.

Srna saznaje iz diplomatskih izvora da se pojedini ambasadori u BiH upravo pozivaju na tu izjavu gradonačelnika Bijeljine i traže od vlasti na nivou BiH da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.

I UN u nedavnom saopštenju navode da se u BiH prepoznaje nesrazmjeran teret koji imaju vlasti Unsko-sanskog kantona i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja. Takođe, UN zahtjevaju od vlasti u BiH da odmah identifikuju i stave na raspolaganje nove lokacije za prihvat migranata, po mogućnosti izvan Unsko-sanskog kantona.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.