TV K3

android aplikacija

instaliraj

Mas: Nema novih pregovora o sporazumu

Mas: Nema novih pregovora o sporazumu
Njemački ministar spoljnih poslova Hejko Mas izjavio je da bi želio da Velika Britanija odustane od plana za izlazak iz EU, ali da je mala vjerovatnoća da će se to desiti.

Mas je u intervjuu za njemačku medijsku grupu “Funke” ponovio stav EU da nema ponovnih pregovora o Sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU postignutom prošlog mjeseca između Brisela i Londona.

Britanski parlament je prošlog mjeseca odbacio ovaj dogovor.

Prema njegovim riječima, postignuti Sporazum je jedini put za Britaniju da izbjegne takozvani težak Bregzit, prema kojem London automatski izlazi iz članstva 29. marta bez ikakvih prelaznih dogovora kojim bi se osigurao nastavak protoka robe, lijekova i saobraćajnih veza.

Vlada britanskog premijera Tereze Mej tek treba da se saglasi o sporazumu za izlazak iz EU ili da usaglasi stav o željenom budućem odnosu sa evropskim blokom.

Međutim, Mas je odbacio britanske pozive za nove ustupke kako bi dogovor o kojem su se pregovori vodili dvije godine bio mnogo prihvatljiviji za kritičare u Londonu.

“Postignuti sporazum već predstavlja kompromis posebno po pitanju Sjeverne Irske. Ne smije biti teže granice ka Republici Irskoj. Ne možemo rizikovati da ponovo dođe do izbijanja sukoba u Sjevernoj Irskoj”, napominje Mas.

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.