Marko Perković Tompson opet zaurlao “Za dom spremni”

September 1, 2019, 11:01 am

Ustaški pozdrav “Za dom spremni” ponovo je uzvikivan na koncertu hrvatskog proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je održao u Skradinu.

Tompson je u subotu otpjevao “Bojna Čavoglave”, iako je Visoki prekršajni suda donio presudu da je pozdrav “Za dom spremni”, koji se pominje na početku pjesme, korišten kao zvaničan pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizmu i utemeljen je na rasizmu, čime simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Tompson je u obraćanju publici rekao da je ova pjesma “jedan od simbola domovinskog rata” i da će se, ako je se odreknu, “odreći i sebe, a možda i domovinskog rata”.

Nakon što je Tompson najavio pjesmu, Skradinom je za nekoliko minuta zagrmjelo “Za dom spremni” uz istovremeno dizanje desne ruke cijele publike, piše hrvatski portal “Indeks”.

Visoki prekršajni sud donio je u junu presudu prema kojoj je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njenom početku.

Kažnjen je makarski pjevač Mario Roso koji je Tompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. godina od akcije “Oluja”. Roso je kažnjen novčanom kaznom i plaćanjem sudskih troškova, a za taj prekršaj mogla je biti izrečena i kazna od 30 dana zatvora.

To je bio prvi put da je Visoki prekršajni sud dobio priliku da se izjasni o pokliču na početku Tompsonove pjesme “Bojna Čavoglave” i donese pravosnažnu presudu.

Prekršajni sud u Šibeniku ranije ove godine oslobodio je Marka Perkovića Tompsona u postupku koji je pokrenut zbog korištenja ustaškog pozdrava na tri koncerta 2016. i 2017. godine.

“Indeks” navodi da je došao do odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine kojom je odbijena žalba bivšeg predsjednika desnog HČSP-a Josipa Miljka i njegovog advokata Davorina Karačića na to da su Miljku prekršena ustavna prava presudom Visokog prekršajnog suda iz 2015. kojom je osuđen za remećenje javnog reda i mira, jer je započeo skandiranje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Miljak je osuđen i kažnjen novčanom kaznom, jer je na skupu u čast ustaškog zločinca Jure Francetića u Slunju započeo skandiranje ustaškog pozdrava.

Zamjenik šefa policije Josip Ćelić poručio je, nakon što su objavljene obje presude, da će postupati po zakonu ako neko ubuduće bude uzvikivao “Za dom spremni”.

“Policija nije tu da komentariše zakon, nego da ga provodi. Ukoliko bude donesena takva odluka Visokog prekršajnog suda, postupaćemo po zakonu”, odgovorio je Ćelić prije desetak dana na pitanje što će policija učiniti na sljedećem koncertu Tompsona ili nekog drugog izvođača, koji bude pjevao “Čavoglave”.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *