TV K3

android aplikacija

instaliraj

Makron odložio posjetu Srbiji

Makron odložio posjetu Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se na konferenciji za medije obratio javnosti i tom prilikom poručio da je upravo završio telefonski razgovor sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, te da je najavljena posjeta odgođena.

– Spremali smo se za njegovu posjetu i želeli da pokažemo gostoprimstvo, ali zbog unutrašnjih problema on je zamolio da odložimo posjetu – rekao je Vučić.

On je poručio da su razgovarali i o saradnji Srbije i Francuske, te o podršci koju Srbija može da očekuje.

– U prvih 10 meseci 2018. godine zabilježen je rast BDP, a investicije su više u odnosu na rekordne prošlogodišnje, stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou. Broj zaposlenih je najveći u poslednjih 30 godina i iznosi 49,2 odsto što je istorijski maksimum – objasnio je Vučić, dodavši da se dodatno poboljšanje tek očekuje.

Nakon toga, predsjednik je poručio da su Albanci najavili formiranje vojske Kosova, suprotno sopstvenom Ustavu.

– To nosi i odvodi ceo region u najviši stepen opasnosti i ti potezui albanskog rukovodstva su strahovito neodgovorni i dovode nas uu najvišu opasnost. Ne želim ni da izgovorim tu reč šta je njihova ćelja i namera, ali se bojim da nas dovode pred svršen čin – rekao je predsednik Srbije koji je napomenuo da smo sve vreme radili na smirivanju tenzija i pronalaženje rešenja koje bi spasilo čast Albancima na koji god način.

– Oni to nisu želeli. Evropski komesar im je preneo nedvosmislenu poruku danas, ali oni su rekli da će ukinuti takse kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. To se neće desiti i sa Srbijom se tako ne razgovara – rekao je Vučić.

On se zapitao šta ćemo kada nekom od usijanih glava na Kosovu padne na pamet da pošalje vojsku na sjever Kosova.

– Sutra ću se konsultovati sa svjetskim liderima i onda ćemo doneti odluku da li ćemo zahtijevati sjednicu Savjeta bezbijednosti. Ne očekujemo ništa, ali želimo da ukažemo svijetu razmjere katastrofe koja predstoji ako neko Prištinu ne zaustavi u najkraćem mogućem roku – rekao je Vučić.

Predsjednik je skrenuo pažnju na to da Srbija neće pristati na bilo kakve ucjene.

– Ovo je dokaz da smo mi željeli da razgovaramo, a oni nikad. Željeli su da prisile da se prizna nezavisnost uz pomoć njihovih moćnih prijatelja – rekao je Vučić, dodavši i da je novi američki ambasador danas poručio da na svijetu ne postoje neke dvije zemlje koje su toliko bliske kao oni sa SAD.

– Oni su im ljubimče. I mama i tata. Mi smo im krivi za Interpol. Pogledajte taj apsurd. Srbi krivi što su kosovski Albanci razjareni. Šta smo trebali? Da glasamo za? Ne, a oni su odmah odredili mjere na štetu i Srba na Kosovu i Metohiju. Takse će svakako uticati na našu ekonomiju, ali mi ćemo se snaći. Oni to rade da bi otjerali Srbe sa Kosova – kazao je Vučić.

Ranije danas je javljeno da se očekuje da će danas popodne predsjednik Francuske Emanuel Makron i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imati telefonski razgovor, jer, kako Tanjug saznaje, predsjednik Makron zbog političke krize u Francuskoj želi da pomjeri posjetu Srbiji. Razgovor predsjednika Makrona i Vučića odvio se oko 17 sati.

Posjeta francuskog predsjednika Emanuela Makrona Srbiji bila je zvanično najavljena jutros na sajtu Jelisejske palate u sklopu njegove ovonedeljne agende.

Francuski premijer Eduar Filip je zbog demonstracija i nereda posljednjih dana na ulicama Pariza otkazao u međuvremenu posjetu Poljskoj.

Na sajtu francuskog Predsedništva jutros je objavljeno da će predsjednik Makron otputovati u srijedu po podne, kada otpočinje zvaničnu posjetu Srbiji, dok je četvrtak planiran kao drugi dan njegove posjete Srbiji.

Iako je jutros posjeta francuskog predsjednika i zvanično najavljena na sajtu Jelisejske palate, sa detaljima kada će doputovati u Srbiju i kako će provesti dva dana u Beogradu, stvari su se za samo nekoliko sati promijenile.

Glavni razlog tome su demonstracije i neredi u Francuskoj koji traju nedeljama unazad na ulicama Pariza zbog povećanja cijene goriva. Da je situacija ozbiljna svjedoči i to što je tokom protesta više od 100 građana povrijeđeno, kao i tridesetak policajaca, a situacija se otrgla kontroli, jer je bilo i uništavanja javne imovine.

Tokom protesta u subotu došlo je do sukoba više hiljada demonstranata i policije, koja je upotrebila suzavac i vodene topove kako bi ih rastjerala.

Stvari su iz dana u dan sve ozbiljnije, pa je Makron jutros zatražio je od premijera Eduara Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih stranaka i predstavnicima Pokreta “Žuti prsluci” koji su organizovali proteste, kako bi razmotrili mogućnosti za izlazak iz sadašnje krize.

Da se situacija ne smiruje svjedoči i to što je posjeta predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera francuskom parlamentu otkazana, kako bi se prednost dala raspravi o protestima pokreta “žuti prsluci”, koji protekih nedelja potresaju Francusku, javlja “Politiko” u evropskom izdanju. Predsjednik Evropske komisije imao je i zakazan sastanak sa predsjednikom francuskog parlamenta Rišarom Feranom, kao i “radnu večeru” sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

U saopštenju parlamenta, navodi se da će Junkerova posjeta biti odložena do daljeg jer je na agendi sjednica, tokom koje će vladi biti postavljena pitanja o neredima, koji su izbili tokom protesta “žutih prsluka”.

Ukoliko se pak desi da Makron ipak dođe u Srbiju, planirano je da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će za njega biti upriličen i svečani doček, kao i večera, ali i da će tom prilikom odati počast žrtvama Prvog svetskog rata.

(Tanjug)

Komentarišite

Your email address will not be published.