TV K3

android aplikacija

instaliraj

Makron izjavio: “BiH je tempirana bomba”, uslijedile burne reakcije članova Predsjedništva (VIDEO)

Makron izjavio: “BiH je tempirana bomba”, uslijedile burne reakcije članova Predsjedništva (VIDEO)

Izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je “EU na rubu ponora, a NATO klinički mrtav”, kao i da je “BiH tempirana bomba koja kuca tik kraj Hrvatske”, izazvala je brojne reakcije u zemljama regiona, al ii reakcije članova Predsjedništva BiH. I dok se Dodik zahvalio francuskom predsjedniku što je rekao istinu, Komšić je pozvao ambasadora Francuske na razgovor, a Džaferović tvrdi da je neutemeljena ocjena o BiH kao tempiranoj bombi.

Izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona o BiH kao „tempiranoj bombi” Balkana, naišla je na različit prijem kod članova tročlanog Predsjedništva BiH. Predsedavajući Predsedništva Željko Komšić pozvao je danas na razgovor francuskog ambasadora u Sarajevu Gijoma Rusona od kojeg je tražiti da razjasni Makronove stavove u vezi sa BiH. Između ostalog, Komšić je uputio poziv predsjedniku Francuske da posjeti BiH

S druge strane, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, smatra da je Makron svetskoj javnosti saopštio istinu na koju on, kako ističe, duže vreme ukazuje i zbog koje trpi kritike pojedinaca iz međunarodne zajednice.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je Makronovu izjavu kao neutemeljenu, dodavši da podaci bezbijednosnih agencija pokazuju da je u Siriji oko 100 državljana BiH, a da od 2016. godine nije zabilježen odlazak građana BiH na ratom ugrožena područja Bliskog istoka.

Šta stoji iza Makronovih izjava komentarisao je i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Kaže da taj visoki svjetski zvaničkih sigurno zna šta priča, ali da je jedno sigurno – Republika Srpska nema namjeru da ide prema NATO-u i bude član tog vojnog saveza. Podsjećamo, Makron je prethodno u intervjuu za londonski „Ekonomist” rekao da je BiH „tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku” i da se suočava sa problemom džihadista povratnika.

TV K3

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.