TV K3

android aplikacija

instaliraj

Makedonci ponovo na nogama: Šok bombe i molotovljevi kokteli zbog novog imena

Makedonci ponovo na nogama: Šok bombe i molotovljevi kokteli zbog novog imena

Ispred Sobranja u Skoplju održan je protest udruženja protiv dogovora o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, što je saopštio premijer Zoran Zaev.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.

Kako je prenio portal “Plusinfo”, tokom protesta ka policiji je poletio Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba.

Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorjele su navijačke baklje, skandiralo se “Makedonija, Makedonija” i uzvikivane su uvredljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva. Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvežen kolima Hitne pomoći.

Predsjedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savjet – Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA.

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

“Građani, a ne predsjednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije”, saopštila je sinoć vlada u Skoplju poslije odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.

Makedonska vlada dodala je da žali zbog činjenice da predsjednik Ivanov nije uspio da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja – Republika Sjeverna Makedonija.

 

Komentarišite

Your email address will not be published.