TV K3

android aplikacija

instaliraj

Lajčak potvrđen za specijalnog izaslanika?

Lajčak potvrđen za specijalnog izaslanika?

Ministar inostranih i evropskih poslova Miroslav lajčak blizu je potvrde za specijalnog izaslanika Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine, eksluzivno saznaju “Nezavisne”.

Viši saradnici Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu i Briselu, Bodo Veber i Tobi Vogel, ranije su u opširnoj zajedničkoj analizi za “EUobzerver” tvrdili da Miroslav Lajčak ne bi bio dobar izbor za specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine, a u nizu razloga koje navode prvi je – jer dolazi iz zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Miroslav Lajčak je dobar poznavalac prilika na Balkanu budući da je je u prošlosti obavljao nekoliko funkcija na ovim prostorima.

Bio je na dužnosti visokog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009, a kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove. Takođe, od 2001. do 2005. godine je bio ambasador Slovačke u Jogoslaviji, da bi potom obavljao funkciju supervizora EU za referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006.

U dva mandata bio je ministar spoljnih poslova Slovačke i jednom potpredsjednik vlade. Bio je kandidat za funkciju generalnog sekretara UN 2016. godine, kada se kandidovao i Vuk Jeremić, ali je tada na tu funkciju izabran Portugalac Antonio Gutereš.

(Nezavisne – Foto: Arhiva) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.