TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kusturica otvara izložbu “Istina o Jasenovcu” u UN

Kusturica otvara izložbu “Istina o Jasenovcu” u UN

Proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica planira da na Ist Riveru u Njujorku otvori izložbu “Istina o Jasenovcu”, potvrdila je Katarina Tripković (25), mlada umjetnica, akademski skulptor i dizajner.

Njene skulpture na temu jasenovačkih žrtava, zajedno sa skulpturama akademskog vajara Ljubiše Mančića, trebalo bi da budu sastavni dio ove izložbe koja bi početkom iduće godine trebalo da bude otvorena u zgradi UN u Njujorku.

– Ovaj projekat, koji je pokrenula dr Ljiljana Nikšić iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pod nazivom “Pravo na nezaborav: Jasenovac – Aušvic Balkana”, prvi put smo predstavili u okviru pratećeg programa Prvog sajma knjiga u Andrićgradu, na tribini u Andrićevom institutu pod nazivom “Kultura sećanja”. Tu su, osim srpskih, učestvovali i eksperti iz oblasti izučavanja Holokausta iz inostranstva, među kojima su bili prof. dr Gideon Grajf, prof. dr Beri Lituči i norveški istoričar i pisac Knut Fluvik Toresen. Oni su tada predstavili svoje knjige, izuzetno značajne za srpsku istoriografiju. Tom prilikom Emir Kusturica nam je obećao da će otvoriti ovu izložbu na Ist Riveru u Njujorku, a to planiramo za početak 2017. godine – rekla je Tripkovićeva.

Ona je dodala da je genocid, koji je ustaška NDH počinila nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima od 1941. do 1945. godine, skoro nepoznat mlađoj generaciji Srba, ali i široj međunarodnoj javnosti zbog političkih stavova poslijeratnog rukovodstva SFRJ o tome kako “ne treba dizati prašinu”.

Filip Filipi Janković iz Kanade, član humanitarne organizacije “28. jun”, kaže da se takva praksa konačno mora prekinuti.

– Krik istine o žrtvama, kako se naziva i jedna Katarinina skulptura, nama mladima, a naročito umjetnicima poput Katarine, ne dopušta da budemo “politički korektni”, kako se danas naziva ćutanje zarad “viših političkih interesa”. Zato ne čudi što su mladi Srbi širom svijeta podržali ovaj projekat. Ako Hrvatska i njeni umjetnici, koristeći svoj povlašćeni status člana EU, dobijaju prostor da u Evropskom parlamentu u Strazburu organizuju izložbu o kardinalu Alojziju Stepincu, onda Srbija i mi, pripadnici srpskog korpusa, uz pomoć naših prijatelja i potomaka Jevreja, Roma i drugih stradalih u Jasenovcu imamo pravo i moralnu obavezu da organizujemo ovaku izložbu u UN u Njujorku – zaključio je Janković.

 

(sputniknews.com)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.