TV K3

android aplikacija

instaliraj

Košarac: BiH već trpi posljedice zbog pandemije, odluka Hrvatske nas ugrožava

Košarac: BiH već trpi posljedice zbog pandemije, odluka Hrvatske nas ugrožava

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac upozorio je da je globalni problem, prouzrokovan širenjem virusa korona, eskalirao u regionu, te da privreda BiH već trpi određene posljedice pandemije ovog virusa.

Košarac je podsjetio da je zbog odluke vlasti u Hrvatskoj da zabrani ulazak osoba na teritoriju ove zemlje, koje su prethodnih dana boravile u Italiji, onemogućen prevoz robe iz Italije u BiH i u suprotnom smjeru.

Budući da je Italija drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH, Košarac je istakao da odluka vlasti u Hrvatskoj znatno ugrožava poslovanje domaće privrede i stvara dodatne troškove firmama iz BiH koje se bave izvozom.

“Informisani smo da od 10. marta Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sva lica, koja u ovu zemlju stižu iz ‘crvenih zona’, podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prelazima, te da će za ona lica, za koja se utvrdi da postoji potreba, biti donesena rješenja o stavljanju u obavezan karantin u trajanju od 14 dana za sve strane državljane”, naglasio je Košarac.

Košarac  je napomenuo da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u stalnom kontaktu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, te privrednih komora iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj, kako bi se djelovalo u koordinaciji i institucionalno odgovorilo na novonastali problem.

”U svakondevnom smo kontaktu sa nadležnim institucijama u BiH, te sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj. Institucionalna saradnja, razmjena informacija i koordinacija nadležnih institucija od izuzetne su važnosti kako bismo preduzeli sve potrebne korake i sa vlastima u Hrvatskoj definisali načine i uslove pod kojima bi, uz poštivanje strogih zdravstvenih kontrola, prevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku i Federaciju BiH i u suprotnom smjeru bio što prije omogućen”, naglasio je Košarac.

On je najavio da će u ponedjeljak, 16. marta, organizovati zajednički sastanak sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, te privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi se razgovaralo o posljedicama pandemije korona virusa na ekonomiju BiH i koracima koji će značiti zaštitu domaće privrede.

Košarac je istakao i da će insistirati na sastanku i kontaktima sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj u cilju adekvatnog rješavanja ovog problema, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

N.N.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.