TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kornelije Kovač prvi laureat nagrade “Darko Kraljić”

Kornelije Kovač prvi laureat nagrade “Darko Kraljić”

Udruženje kompozitora Srbije je ove godine ustanovilo nagradu za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike koja nosi ime Darka Kraljića, a prvi laureat je Kornelije Kovač.

Jednoglasnu odluku da prva nagrada, koja nosi ime najplodnijeg i najznačajnijeg autora zabavne muzike u drugoj polovini 20. vijeka, pripadne Kovaču donio je stručni žiri Udruženja kompozitora Srbije u sastavu: Radoslav Graić (predsednik) i kompozitori Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

U obrazloženju se navodi da Kornelije Kovač pripada grupi kompozitora popularne muzike koji specifičan autorski izraz izgrađuju ostvarivanjem sinteze različitih stilova.

Stvaralački opus ovog umjetnika bio je inspirisan rokenrol progresivnošću, improvizacionim osobenostima džeza, arhaičnošću izvornog folklora i neposrednošću pop izraza, a akademsko obrazovanje omogućilo mu je kompleksno poimanje muzike koje se odrazilo na složenu harmonsku, formalnu i stilsku strukturu njegovih kompozicija, ističe žiri.

Već na početku karijere, kako podsjeća žiri, rad u okviru “Korni” grupe, nagovestio je težnju Kovača ka autentičnoj muzičkoj ekspresiji i formiranju visokih estetskih kriterijuma kojima se rukovodio u godinama stvaralaštva koje su nastupale. Žiri posebno ističe kvalitet saradnje koju je ostvario sa Zdravkom Čolićem i Biserom Veletanlić, kao i nizom pkevača iz bivše Jugoslavije, zatim Španije, Velike Britanije, Češke, Grčke, Francuske, Japana, Venecuele.

“Kornelije Kovač je jedan od retkih autora koji je konstantno komponovao na poeziju naših velikih pesnika, a pripada i maloj grupi autora koji su se bavili instrumentalnom muzikom koju je sabrao na šest albuma”, konstatovao je žiri.

U obrazloženju se navodi i da se svestranost muzičke ličnosti Kornelija Kovača ogleda i na području primenjene muzike o čemu svedoči impozantan broj od 55 ostvarenja na polju pozorišne i filmske muzike.

Kovaču će nagrada, koja podrazumeva plaketu i novčani iznos, biti uručena 1. decembra u Sava Centru na autorskom koncertu koji organizuje Udruženje kompozitora Srbije.

 

(Tanjug)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.