Kon: Situacija kritična, još ima do italijanskog scenarija

November 19, 2020, 7:51 pm

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon ocijenio je danas da je Srbija u kritičnoj situaciji, posebno u Beogradu, gdje je epidemiološka situacija iz vanredne prešla u katastrofalnu jer, kako kaže, nema prostora za dalji prijem pacijenata zbog čega se prevoze u druga mjesta.

Navodi da se porast broja oboljelih registruje i u unutrašnjosti Srbije i da je mali broj mjesta gdje situacija nije vanredna, ali ocjenjuje da još ima prostora do tzv. italijanskog scenarija.

“Video se potencijal virusa, daleko brže raste broj obolelih nego što je bilo na samom početku, u prvom talasu. Još ima prostora do tzv. italijanskog scenarija i elastičnost našeg zdravstvenog sistema je nešto što je izuzetno”, rekao je Kon za RT Vojvodine.

Kon je u emisiji Pravi ugao rekao da grupa svih direktora kovid bolnica, zajedno s ministrom na čelu, napravila sistem otvaranja novih bolnica i proširivanja kapaciteta kakav on nigdje nije vidio, niti učio o njemu, ali koji funkcioniše.

“U tim situacijama je dva puta bila zatvarana ortopedija na Banjici. Mi žrtvujemo na drugoj strani delove sistema kada otvaramo kovid bolnice, a smanjujemo kapacitete za lečenje ostalih bolesti. Na kraju će da se vidi koje su posledice, niko ne sme da kaže da ih neće biti”, rekao je Kon.

Izrazio je mišljenje da neće doći u situaciju da se neko vrati, a da ne može da mu se pruži pomoć, te dodao da vjerovatno može da se desi da bude brže otpuštanje oboljelih od kovida.

Kon je rekao da je loše to što Krizni štab nije uspio da obezbijedi da se sprovode mjere, ali da je sama organizacija posla dobro sprovedena.

Po svim informacijama sa Kriznog štaba, kaže Kon, ima svega dovoljno – od testova i dijagnostike, do samih lijekova, kiseonika.

Kon objašnjava da je virus korona ušao u porodicu, da je prošao sa mjesta zaražavanja, te da su sada zakasnjele mjere kada je trebalo ekstremno naglo djelovati na noćne klubove, mjesta za zabave, slavlja, svadbe, rođendane koji su se dešavali tokom čitavog ljeta, pa i septembra.

Kon ističe da je podrška koja je data u samom startu pandemije nezaboravna u istoriji preventivne medicine Srbije, ali smatra da u ovom trenutku podrške medicinskom dijelu kriznog štaba nema dovoljno.

Na pitanje šta će dalje da rade i da li je došlo vrijeme da se zatvore poput mnogih država Evrope, Kon kaže da ne vjeruje da su se sve te zemlje baš potpuno zatvorile i da mi vidimo sve to samo preko televizije.

“Da snimite Beograd u 22 čas isto biste videli, nije bilo nikoga na ulicama. To su sada procene da li je potrebno potpuno zatvaranje ili još skraćivati radno vreme. Struka je jasna – a to je zabrana kontakata i korišćenje maski maksimalno”, zaključio je Kon.

(Tekst i foto: Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *