TV K3

android aplikacija

instaliraj

Klug: EU ne može garantovati bezbjednost svojim članicama

Klug: EU ne može garantovati bezbjednost svojim članicama

Ministar odbrane Austrije Gerald Klug kaže da je odbrambena politika EU neefikasna i da Evropa ima ogromne poteškoće da garantuje bezbjednost svojim članicama.

Klug je u saopštenju, pred sutrašnju drugu Berlinsku stratešku konferenciju, gdje će održati izlaganje o evropskoj bezbjednosnoj politici, rekao da sa 190 milijardi evra zemlje EU imaju veće izdatke za odbranu nego Kina, Rusija, Indija i Brazil zajedno. “Međutim nismo u stanju da na ulicu iznesemo tu konjsku snagu”, kazao je Klug.

On je dodao da se do sada dobro živjelo pod zastitom SAD, ali da se američki interesi kreću jasno u pravcu Azije. Evropa zbog toga mora preuzeti odgovornost za sopstvenu bezbjednost, kazao je ministar dodajući da sredstva za to postoje i da je potrebna sada politička volja.

Prema njegovim riječima pouke iz aktuelnih konflikata- Ukrajina i Sirija- su jasne, a to je da nijedna država EU sama ne može da savlada te izazove.

“EU mora da se emancipuje bezbednosno-politički”, zatražio je Klug dodajući da još uvek nedostaju sposobnosti u oblasti sajber odbrane, transporta i bespilotnih letjelica.

Komentarišite

Your email address will not be published.