TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kampanja Poreske uprave RS: “Korak preduzmi, račun uzmi”

Kampanja Poreske uprave RS: “Korak preduzmi, račun uzmi”

Poreska uprava Republike Srpske ponovo sprovodi kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi”, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Kako je saopšteno iz Poreske uprave RS, pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, u okviru ovih aktivnosti pojačan je i rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, koji kontrolišu poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

Naime, podaci Poreske uprave RS pokazuju da je od početka ove godine, zaključno sa 5.4.2018, izvršeno ukupno 986 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te u 427 slučajeva utvrdili nepravilnosti nakon kojih su inspektori izdali 465 prekršajnih naloga, na ukupan iznos kazne od 340.600 maraka. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su za 150 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

“Poreska uprava RS će u narednom periodu preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, da prvo preventivnim mjerama, a zatim i intenzivnim kontrolama na terenu poboljša disciplinu poreskih obveznika kada je u pitanju izdavanje ili uzimanje fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge”, rekli su iz Poreske uprave RS. Iz Uprave ističu da će inspektori i u narednom periodu ove pojačane kontrole vršiti svakog radnog dana, ali i u dane vikenda i to u smjenama, pa pozivaju poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti i sebe ne dovedu u situaciju da budu privremeno zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa.

“S ciljem preventivnog djelovanja, a što je i smisao ove kampanje, naglašavamo da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansiraju zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje…”, istakli su iz Poreske uprave RS i dodali da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

Naglašavaju da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza.

“Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje robe ili usluga”, rekli su iz Poreske uprave RS i dodali da ne uzimajući račune, građani nesvjesno daju svoj doprinos u utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije.

Iz Poreske uprave RS su još jednom pozvali poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

Komentarišite

Your email address will not be published.