Kako je u svijetu oklevetana “česmovača”

July 19, 2016, 6:48 am

Od „flaširane” vode se ne odvaja, zazire od ispijanja kafe u kafićima, a u restoranima ne naručuje salatu. I „koka-kolu”, podrazumijeva se, pije bez leda, a voće ne kupuje, ni pod razno, jer kako bi ga oprao.

Turiste koji putuju u zemlje jugoistočne Evrope savjetuje agencija za najam smještaja „Sitibejs apartments”, koja je nedavno napravila listu evropskih država u kojima se ne preporučuje korišćenje vode iz lokalnih vodovoda jer je nebezbjedna.

Kako je prenio „Dejli mejl”, ova agencija vodila se između ostalog i preporukama Američkog centara za kontrolu i prevenciju bolesti, kreirajući mape sa kojih se može videti u kojim zemljama nije potrebno razmišljati o upotrebi vode sa česme, a gde bi turisti morali da budu oprezni.

Turistima se takođe savjetuje da budu obazrivi kada peru zube, i da nikako ne gutaju vodu kada se kupaju u bazenu ili tuširaju u blizini kupališta. Jasno se zapaža da su na listi „čistih” mahom razvijene države Evropske unije, dok su u onom drugom bloku osim Srbije još i zemlje iz okruženja Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Bugarska, Rumunija, ali i Rusija, Turska, Ukrajina.

– Upotrebom nečiste hrane i vode rizikujete da zaradite dijareju i druga oboljenja, zato budite obazrivi i sledite preporuke – savjetuje CDC one koji namjeravaju da posjete neke od ovih država./RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *