Kako je AEK prkosio NATO bombama (VIDEO)

April 7, 2021, 11:37 am

Naime, u proljeće 1999. godine, AEK je odigrao prijateljsku utakmicu protiv crno-bijelih u Beogradu na Blagovesti 7. aprila, tokom NATO bombardovanja, koje je počelo 24. marta 1999. godine.

Glavni pokretač inicijative bio je Dimitris Melisanidis vlasnik AEK-a, a uz saglasnost fudbalskog sektora i, posebno, kapitena tima, Demisa Nikolaidisa, na osnovu kojih je grčki klub donio istorijsku odluku. To je bio opasan put, jer su takozvane pametne bombe koje su NATO snage bacale na teritoriju Srbije bile odgovorne za mnoge tragične greške.

Atinjani su putovali preko Mađarske za Beograd i usput su vidjeli sve užase razorenog Novog Sada. Navijači AEK-a su krenuli dan prije tima u konvoju od pet autobusa, a predvodio ih je Manolis Glezos, grčki partizan, koji je prkosno skinuo 1941. godine fašističku zastavu sa Akropolja.

Meč je i odigran u jeku bombardovanja Srbije od strane NATO snaga. Prvotimci oba tima su pred 15.000 navijača, dok je na snazi bila vazdušna opasnost, istrčali sa simbolom mete na dresovima uz transparent sa porukom: “NATO, prekini rat, prekini bombardovanje”.

Na tribinama stadiona u Humskoj vijorile su se zastave Srbije i Grčke, uz povike: ,,Srbija, Srbija, Grčka, Grčka”…Meč je završen rezultatom 1:1, a gol za crno-bijele postigao je Mateja Kežman, za AEK Zogulis. Meč je sudio Dejan Delević iz Beograda sa pomoćnicima Krstivojem Filipovićem i Stevanom Četnikom, piše Blicsport.

Za vreme meča sirene za uzbunu se nisu oglašavale, ali je utakmica prekinuta u 68. minutu, kada su se dvije navijačke grupe pobratimile. To je bio trenutak koji je AEK unio u srca čitavog srpskog naroda. Nakon utakmice u restoranu na stadionu priređen je zajednički koktel, a Grci su morali da žure, kako bi napustili teritoriju Srbije prije mraka, dok su domaćini morali da se spreme za još jednu noć bombardovanja.

(Srpskainfo – FOTO: FK PARTIZAN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *