Kada je najbolje da dijete počne trenirati

Sport je izuzetno važan za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja, tako još više za djecu zbog razvoja. Aktivno učestvovanje u nekom sportu imaće pozitivan uticaj na dijete i u njegovom mentalnom i fizičkom razvoju.

Kada je najbolje da dijete počne trenirati

Smatra se da je najbolja dob kada djeca treba da pristupe nekom sportu šesta godina, dok bi djeca s dvanaest godina trebalo sama da odaberu željeni sport kojim će se početi ozbiljnije baviti.

Popularni sportovi i najbolja dob za početak

Gimnastika

Gimnastika je jedan od bazičnih sportova koji pozitivno utiču na fizičke i psihičke sposobnosti te djecu odlično uvode u sportski život. Djeca se mogu baviti gimnastikom od svoje najranije dobi. Zavisno od gimnastičkog kluba i pravila koje ima, bavljenje gimnastikom može započeti već od druge godine života djeteta.

Plivanje

Plivanje ima najbolji učinak na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje. Preporučuje se da se plivanjem djeca počnu baviti ozbiljnije u starosti od šest do sedam godina, iako postoje i mišljenja da se djeca već od svoje pete godine mogu baviti nekom sportskom plivačkom disciplinom.

Atletika

Atletika ili, kako je još zovu, kraljica sportova sadrži širok izbor disciplina koje će oduševiti svako dijete. No, zbog određenih specifičnosti u ovom sportu djeca atletikom treba da se počnu baviti u kasnijoj dobi. Na primjer, trkači na kratke staze mogu početi ozbiljno trenirati od desete godine, trkači na duge staze od trinaeste, a bacačkim disciplinama pristupa se tek od četrnaeste godine.

Boraličke vještine

Borilačke vještine mogu se podijeliti na one u kojima se udara, kao što su karate i boks, ili na rvačke, kao što su džudo i rvanje. Sa džudom se može započeti od osme godine, a u boks i rvanje djeca bi trebalo da se uključe tek od svoje 11. godine pa naviše. Ostalim borilačkim vještinama djeca se mogu početi baviti već od pete godine, no samo ako škola odnosno klub u koji se upisuje ima specijalizovane kurseve za malu djecu.

Košarka

Iako se košarka veže uz visinu, djeca je mogu početi trenirati između šeste i osme godine. Naime, u početnoj fazi su to aktivnosti koje sadrže samo osnove košarkaške igre.

Fudbal

Momentalno najpopularniji sport odličan je za razvijanje socijalizacije i koordinacije. Ovo je sport kojim se nije preporučljivo početi baviti prije sedme godine.

Tenis

Tenis je kompleksan sport u kojem se savršeno razvijaju motoričke i koordinacijske sposobnosti. Preporuka je da se djeca počnu baviti tenisom oko sedme godine po mogućnosti u grupi.

Rukomet

Ovaj vrlo kontaktni sport, koji se baš tako ne doživljava, jako je dobar za onu djecu koja se odlično snalaze u grupi u kojoj se treba izuzetno brzo reagovati. Rukomet je najbolje započeti trenirati sa deset godina.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.