Josipović bio u šoku poslije izbora

December 31, 2014, 8:19 am

Tijesna pobjeda u prvom krugu nad kandidatom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindom Grabar-Kitarović zaprepastila je Josipovića, ali i političke analitičare, koji su očekivali veću razliku u izbornom rezultatu.

Josipović je osvojio 38,46 odsto, Grabar Kitarović, 37,22 odsto, Ivan Sinčić, kandidat Živog zida, osvojio je 16,42 odsto, a Milan Kujundžić iz Saveza za Hrvatsku 6,30 procenata glasova.

Psiholog Mirjana Nazor, ocjenjujući ponašanje kandidata nakon što su objavljeni rezultati, najsamouvjerenijim drži govor Grabar-Kitarović, dok za Josipovića kaže da je bio u šoku.

– Izraz Josipovićevog lica bio je zabrinut i razočaran – kaže Nazor, dodajući da je izraz lica Josipovića pokazao da je očekivao bolji rezultat i da se to vidjelo u nastupu.

– Do govora se nije uspio oporaviti od šoka. Djelovao je zatečeno. Razočarana sam njegovim govorom jer mu je naglasak bio na negativnom, na tome da se birači moraju bojati HDZ-a jer su to lopovi i prevaranti, ali zaboravio je da birači treba da se boje i ove vlade zbog loših rezultata. Očito je bio u stanju psihološke panike – kaže Nazor.

Ivana Vilibora Sinčića psiholozi su ocijenili relativno dobro, s obzirom na njegovo političko iskustvo.

Grabar-Kitarović sve više se spominje kao favorit u drugom krugu izbora. Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić kaže da je nezahvalno davati prognoze jer je razlika između Josipovića i Grabar-Kitarović mala.

– Ne slažem se sa konstatacijom da je Josipović postigao maksimum. Mislim da su njegovi glasači apstinirali jer su umorni od niza ne baš uspješnih događaja na političkoj sceni za koje je odgovorna Vlada Hrvatske koja njega podržava. Njega u kampanji nisu toliko kritikovali protivkandidati već su kritikovali Vladu Zorana Milanovića – kaže Pusić.

Zaokret

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da pobjeda kandidata HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović ne bi donijela zaokret hrvatske politike u regionu.

– Ja ne mislim da bi njena pobjeda donijela zaokret. Ona je bila i ministar spoljnih poslova i ambasador u NATO-u. Njene izjave, kada je riječ o saradnji sa Srbijom, vrlo su umjerene – kaže Popov.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *