TV K3

android aplikacija

instaliraj

Jesen je idealno godišnje doba za spremanje zimnice, ali cijene prave probleme

Jesen je idealno godišnje doba za spremanje zimnice, ali cijene prave probleme

Jesen je idealno godišnje doba za pravljenje zimnice, a domaćice širom BiH u dilemi su da li započeti s njenim spremanjem ili ne.

Ono što zasigurno mnoge opredijeli za akciju jesu cijene voća i povrća u trgovačkim centrima i napijacama. Pripreme su već počele, a prodavači na pijacama obogatili su ponudu na tezgama.

Ekipa Dnevnog avaza obišla je pijace i trgovačke centre kako bi uvidjela isplati li se uopšte spremati zimnicu ili je bolje kupiti već gotovu. Cijene povrća na pijaci dosta su više u odnosu na centre.

Luk u jednom sarajevskom centru košta 0,95 KM, dok je na pijaci 2,50 KM, paradajz i krastavice u centrima koštaju 1,75 KM, a na pijaci 2,50 KM. Kupus u centru košta 0,85 KM, a na pijaci marku.

Sarajka Enesa Bahtić rekla je da isplativost pravljenja zimnice dosta zavisi od broja članova domaćinstva.

– Isplati li se praviti zimnicu ili ne, zavisi od toga koliko porodica ima članova. Ja je, bez obzira na sve, pravim – rekla je Bahtićeva.

Ramiza Dević ispričala je da pravi zimnicu, jer je isplativije.

– Ne gledam kakve su cijene,  jer mi je kvalitet, zaista, važan. Ono što napravim, znam da je zdravo i ukusno – rekla je ona.

Potrebe porodice

Ramiza Pinjagić tvrdi da nije isplativo praviti zimnicu, jer su cijene povrća visoke.

Kaže da će ona, ipak, napraviti samo za potrebe porodice. Građani, inače, najčešće za zimnicu prave kiseli kupus, paprike i salate.

Cijene u tržnim centrima

Iako se mnogi dvoume da li da prave zimnicu ili ne, cijene kiselog kupusa, paprika i salata u trgovačkim centrima dokazuju da se, ipak, isplati. Kilogram kiselog kupusa u centrima košta 2,25 KM, kantica punjenih paprika je 3,35 KM, a miješana salata je 2,25 KM.

Izvor: srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.