“Jataci generala Mladića”: Danas pravosnažna presuda apelacionog suda

“Jataci generala Mladića”: Danas pravosnažna presuda apelacionog suda

Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za danas suđenje jatacima generala Ratka Mladića, nakon kojeg bi trebalo da bude donesna pravosnažna odluka u ovom procesu koji traje punih 10 godina.

Apelacioni sud je odlučio da sam u drugostepenom postupku izvede ključne dokaze u procesu protiv optuženih za pomaganje u skrivanju generala Mladića od 2002. do 2006. godine, dok ga je tražio Haški tribunal.

Prošle godine u martu, Prvi osnovni sud je donio presudu kojom je odbio optužbe protiv svih optuženih zbog nastupanja apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja, što je druga prvostepena presuda u tom slučaju.

Prvu presudu kojom su optuženi bili oslobođeni ili su optužbe protiv njih zbog zastarjelosti bile odbijene, bila je ukinut, a pa se suđenje ponavljalo po nalogu Apelacionog suda.

Apelacioni sud sada treba da na drugostepenom pretresu razmotri slučaj i donese pravosnažnu presudu, prenose beogradski mediji.

Sudski proces protiv jataka generala Mladića počeo je 2007. godine, a svi optuženi, osim generala Marka Lugonje, negirali su da su pomagali nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Sprske u skrivanju.

Optuženi za skrivanje generala Mladića uglavnom su porijeklom iz BiH.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali generalu Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Haški tribunal izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je u toku procesa preminuo.

Optuženi za skrivanje generala Mladića u ovom slučaju su Stanko Ristić, LJiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković, Marko Lugonja i Blagoje Govedarica.

Govedarica je ranije pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji nakon višegodišnjeg skrivanja u maju 2011. godine i izručen Haškom tribunalu, gdje mu je zimus okončano suđenje i očekuje se prvostepena presuda.

 

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.