Greške kojima uništavate odjeću

Svaki komad odjeće ima rok trajanja, ali nesavjesni vlasnici ponekad ga unište i mnogo ranije. Saznajte u čemu oni griješe kako ne biste uradili isto i uništili omiljene krpice.

Greške kojima uništavate odjeću

Žičane vješalice

Žičane vješalice ne daju dovoljnu podršku odjeći, zbog čega će se odjeća vremenom razvući odnosno izgubiti prvobitni oblik. Investirajte u vješalice obložene filcom, koje ne ostavljaju male izbočine na ramenima majica, dobro pridržavaju tanke, svilenkaste materijale te su tanje od žičanih vješalica pa će vam u ormar stati više odjeće.

Džemperi na vješalicama

Ovakav način držanja pulovera i džempera “recept” je za njihovo razvlačenje. Ako nemate mjesta u ladicama i na policama, stavite džemper preko majica ili koje su već na vješalicama. Smotane kožne stvari Svako ko posjeduje kožnu jaknu, haljinu ili hlače, zna koliko može biti iritantno kada se taj komad odjeće zgužva. Budući da kožu ne peglamo, teško ju je izravnati jednom kada se zgužva. Kožnu odjeću držite na vješalicama kako biste izbjegli taj problem.

Odjeću držite u plastičnoj vreći

Čim donesete odjeću s hemijskog čišćenja izvadite je iz plastične vreće. Materijali moraju disati, a zbog plastike mogu poprimiti čudan miris te upiti vlagu. Ako vam se odjeća gužva u ormaru, to je zato što su vam vješalice “zgurane”, odnosno složene preblizu jedna drugoj.

Prečesto hemijsko čišćenje

Ta praksa može stanjiti materijale. Ako na etiketi piše dryclean only (samo hemijsko čišćenje), čistite je u hemijskoj čistioni. Ako piše dryclean (kao što je za većinu poliestera, kašmir i sintetičke materijale), to znači da je možete prati sami na ruke.

Ne slažete grudnjake pravilno

Da bi zadržali oblik, grudnjaci, naročito oni tvrđih korpica, moraju biti pravilno složeni u ladici, odnosno tako da jednu korpicu ugurate u drugu, kao što se slažu u trgovinama. Ni slučajno ih nemojte gužvati i lomiti.

Cijedite rukama kupaći

Tako uništavate elastičnost kupaćeg kostima te on gubi oblik. Vodu iz kostima istjerajte tako što ćete ga položiti između peškira i pritisnuti kako bi voda izašla. Zatim ga stavite na ravnu površinu da se osuši do kraja.

Kupaći perete u mašini

Zbog toga će boja kostima izblijedjeti i materijal se ofucati. Ako baš morate koristiti mašinu (i sušilicu) veša, operite kupaći na taj način samo na kraju sezone, a inače ih perite na ruke u mlakoj vodi i s malo deterdženta.

 

NEZAVISNE NOVINE

Komentarišite

Your email address will not be published.