Grenland u protekloj godini izgubio 341 milijardu tona leda, glečeri potonuli metar

Protekla, 2016. godina, bila je najtoplija u istoriji, a globalne vremenske prilike obeležili su ekstremi, visoke temperature, najviši nivo mora i najmanja količina leda na Artiku i Antarktiku, navodi se u godišnjem izveštaju američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA).

Grenland u protekloj godini izgubio 341 milijardu tona leda, glečeri potonuli metar

Stručnjaci upozoravaju da je vreme u 2016. godini bilo „veoma ekstremno i da ima razloga za brigu“, dodajući da je to jasan pokazatelj klimatskih promena koje su izazvali ljudi.

NOAA: Godine 2016. vreme bilo ekstremno i sve drugo sem normalno!

NOAA: Godine 2016. vreme bilo ekstremno i sve drugo sem normalno!

Klimatski fenomen El Ninjo menja vreme širom sveta i imao je veliki uticaj na prošlogodišnje klimatske uslove, navodi se u izveštaju.

„Prošla godina će zauvek ostati upisana u mom mozgu kao godina kada smo prešli novi prag klimatskih promena koji baca mračan pogled na našu budućnost“, rekao je američki naučnik za praćenje klimatskih promena Kim Kob, jedan od 450 stručnjaka širom sveta koji su učestvovali u sastavljanju godišnjeg izveštaja NOAA, na 299 strana, objavljenog u Bulletin of the American Meteorological Society.

Naučnici su ispitali desetne ključnih faktora za merenje klimatskih promena i došli su neohrabrujućih rezultata.

Prošle godine je osmina zemljišta na Zemlji bila izložena jakoj suši, jačoj nego obično i 2016. se može smatrati najgorom godinom po tom pitanju, navodi se u izveštaju.

Ekstremni vremenski uslovi zabeleženi su u svim delovima sveta. Talasi visokih temperatura pogađali su gotovo sve zemlje, naročito Indiju, a velike vrućine izazivale su velike šumske požare u Kanadi.

Stručnjaci pokazuju da je nivo mora porastao šestu godinu za redom za 3,4 milimetara.

U 2016. je zabeleženo 93 tropska ciklona širom planete, što je 13 odsto više od normale, uključujući i uragan Metju na Haitiju u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi.

Ledena površina na Grenlandu izgubila je u protekloj godini 341 milijardu tona leda (od 2002. godine 4,4 biliona tona), a glečeri su potonuli u proseku za oko jedan metar.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.