Gacko: Izložba “Diplomata Petra Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski”

November 6, 2021, 4:37 pm

U Gacku je otvorena izložba “Diplomata Petra Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski”, i promovisana knjiga Velimira Ivanovića o životu i djelu ovog Hercegovca, jednog od najznačajnijih srpskih diplomata ikada. Izložba sadrži dokumente dosad nepoznate javnosti.

Sava Vladislavić bio je najznamenitiji Srbin 18. vijeka, koji je iz sela Јasenika kod Gacka, preko Dubrovnika, Carigrada do Moskve ostvario diplomatsku karijeru, kakvu niko, ni do dan danas nije, tvrde istoričari. Ovaj znameniti Hercegovac bio je svestrana ličnost, čovjek od najvećeg povjerenja ruskog cara Petra Velikog, i kao takav u istoriji nepravdeno zapostavljen i nepoznat. Izložba i knjiga samo su dio nastojanja da grof Sava dobije mjesto koje mu pripada.

– Sava se ovom izložbom vraća kući da se generacijama mladih Gačana i Hercegovaca pokaže ko je on bio – istakao je Branko Vukomanović, koautor izložbe.

Postavka obuhvata stotinak dokumenata o životu i radu Save Vladislavića, dosad nepoznatih javnosti, a ustupljenih auotrima izložbe iz arhiva Ruske Federacije. Gacko i Hercegovina imaju veliku obavezu, ali i želju, da se uključe u posao vraćanja Save Vladislavića među najvažnije ličnosti srpske istorije.

– On je dugo vremena bio zapećku, ovakvim aktivnostima i sličnim, da ga vratimo na pijadestal istorije – naglasio je Ognjen Milinković, načelnik optšine Gacko.

Neki istoričari smatraju da je Sava Vladislavić poslije cara Dušana, bio najvažnija ličnost srpske istorije. Dio njegovih zasluga i poslova koje je obavljao tokom bogate diplomatske karijere predstavljeno je i u knjizi “Durbin grofa Save Vladislavića”, autora Velimira Ivanovića.

– Dokumente je ustupila ruska i naša Akademija nauka i umjetnosti, ali drugi, a rad na knjizi je trajao pet i po godina – istakao je Velimir Ivanović, autor knjige “Durbin grofa Save Vladislavića”.

Promocija u Gacku upriličena je u organizaciji Kulturno-sportskog centra Gacko, a uz podršku RTS-a.

RTRS (Foto: balkanskageopolitika.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.