Film “Šavovi” dobio nagradu na festivalu u Sofiji

July 8, 2020, 6:26 am
Film “Šavovi” dobio je specijalno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, saopštili su danas iz Filmskog centra Srbije.

U okviru ljetnog izdanja festivala prikazano je, na otvorenom i onlajn, 111 filmova iz 48 zemalja.

Na ceremoniji dodjele nagrada, održanoj 6. jula, saopšteno je koji su filmovi izdvojeni.

Gran-pri je dobio bugarsko-katarski film “Sestra“, dok je nagrada za Najbolji balkanski film pripala tursko-njemačko-holandsko-grčkoj koprodukciji “Tri sestre“.

U ovoj drugoj, balkanskoj selekciji “Šavovi“ dobili su pomenuto specijalno priznanje, prenosi Tanjug.

Od svoje premijere na Berlinskom filmskom festivalu, “Šavovi“ su imali veoma uspješan festivalski život postavši jedan od najnagrađenijih srpskih filmova u 21. vijeku.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu “Panorama“ i osvojio dvije nagrade – Nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj cjelini i Drugu nagradu publike.

Na FEST-u je nagrađena Snežana Bogdanović za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao cjelina ponio i nagradu žirija FIPRESCI i nagradu Nebojša Đukelić.

Film je potom nastavio zapažen i uspješan festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svijetu, a bio je i dio redovnog bioskopskog repertoara u Srbiji.

“Šavovi“, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svjedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svjedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja vjeruje da joj je dijete oteto prije više od 20 godina.

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju i vjeruje da je poslije dvadeset godina potrage i borbe uspjela da pronađe svog nestalog sina, mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *