Fejsbuk želi na kinesko tržite

Fejsbuk želi na kinesko tržite

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u Pekingu sa direktorima vodećim američkih kompanija Epl i Fejsbuk Timom Kukom i Markom Zakerbergom kojima je, uči posjete predsjednika SAD Kini, obećao veće otvaranje kineske ekonomije.

Na godišnjem sastanku savetnika na Školi ekonomije i menadžmenta Cinghua univerziteta, Si je prisutnima poručio da je razvoj Kine prilika za čitav svijet.

Sastanak je usljedio nekoliko dana pošto je Si učvrstio svoju poziciju na mjestu najmoćnijeg kineskog lidera poslije Mao Cedunga dok Fejsbuk nastoji da prodre na veliko kinesko tržište.

Strane kompanije često se žale zbog nedovoljnog pristupa kineskim tržištima.

Zakerberg se naročito potrudio da pridobije kinesko vrhovno rukovodstvo u nadi da će ubjediti Peking da olabavi svoju zabranu po pitanju Fejsbuka.

Zakerberg je fotografisan sa kolekcijom Sijevih spisa kao i kako zadovoljno džogira po Trgu Tjenanmen uprkos velikom zagađanju vazduha, a održao je i predavanje.

Ipak, stiče se utisak da Fejsbuk nije puno napredovao u ubeđivanju Pekinga da se predomisli, a to izgleda još manje vjerovatno s obzirom na jačanje državne kontrole nad društvenim medijima.

Inače, na kineskoj školi ekonomije gostovali su mnogi lideri svjetskih tehnoloških i finansijskih kompanija među kojima Stiven Švarcmen iz Blekstona, Lojd Blenkfejn iz Goldman saksa i Ilon Mask iz Tesle, kao i mnogi kineski preduzetnici među kojima se ističe osnivač Alibabe Džek Ma.

(Tanjug)

Komentarišite

Your email address will not be published.