Fajon: Nemam informacije o privremenom ukidanju bezviznog režima

January 26, 2015, 10:45 am

“Zemlje članice Šengena već danas imaju mogućnost da privremeno zatvaraju granice u slučaju neke alarmantne situacije. Dodatne promjene socijalisti i demokrati nikako neće dozvoliti. U tom kontekstu nemam informacije da bi zemlje EU tražile privremeno ukidanje bezviznog režima sa BiH”, istakla je Fajonova.

Ona je u izjavi za “Dnevni avaz” napomenula da mehanizam za to postoji i da još ima mnogo lažnih azilanata koji ugrožavaju bezvizni režim i služe populističkoj i nacionalističkoj retorici političara na zapadu, koji odavno žele zatvarati granice pred migrantima.

Fajonova je istakla da je teroristički napad u Parizu šokirao Evropu i svijet, ali da odgovor evropskih lidera ne smije biti uzimanje slobode ili ograničenje osnovnih ljudskih prava.

“Svaki korak u promjeni šengenskih pravila treba oštro osuditi. Ne smijemo dozvoliti da borba protiv terorizma znači ograničenje slobode kretanja”, smatra ona.

Fajonova kaže da postoji već mnogo mjera za borbu protiv radikalizma i terorizma, te da će Evropska komisija narednih dana predložiti još neke nove mjere.

“Pritisak evropskih vlada je da Evropa što brže moguće usvoji vlastitu bazu podatka o putnicima koji koriste aviokompanije. U ovom trenutku države često idu predaleko, previše se fokusiraju na bezbjednost”, ocijenila je Fajonova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *