TV K3

android aplikacija

instaliraj

ERS o poskupljenju struje privredi: Svi moraju odabrati snabdjevače, nudimo najpovoljnije uslove

ERS o poskupljenju struje privredi: Svi moraju odabrati snabdjevače, nudimo najpovoljnije uslove

Elektrodistributivna preduzeća su do 1. juna ove godine obavijestila sve kupce pojedinačno da izaberu novog snabdjevača strujom na tržištu, a što je obaveza kupaca na osnovu izmjena i dopuna Pravilnika o snabdijevanju kvalifikovanog kupca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača od 19. marta ove godine, navode iz Elektroprivrede RS, odgovarajući na pitanje zašto su ovih dana poslali velikim potrošačima struje iz privrede nove ugovore o snabdijevanju, a koji podrazumijevaju i poskupljenje struje.

Slanje ovih ugovora je, podsjećamo, podiglo priličnu buru među privrednicima koji su veliki potrošači struje u RS, s obzirom na to da cijena struje prema višoj tarifi od 1. septembra treba da bude veća za oko četiri odsto, a prema nižoj tarifi za čak oko 40 odsto. Privrednici su nezadovoljni i što su te ugovore dobili svega desetak dana pred početakn njihove primjene.

Iz ERS, međutim, navode da trenutno u BiH ima više od 20 registrovanih snabdjevača električne energije, ali i da po njihovim saznanjima, niko ne nudi bolje uslove od njih.

– U skladu sa promjenama u elektroenergetskom sektoru, i obavezujućim odlukama nadležnih regulatornih tijela, ERS nastoji da svojim aktivnostima i postupcima bude konkurentna i prepoznatljiva na tržištu električne energije u RS. U tom smislu su sprovedene i aktivnosti, kao rezultat obavezujućih odluka RERS, u svjetlu otvaranja tržišta i želje ERS da zadrži ove kupce u tržišnoj utakmici. Prema našim saznanjima, u ovom trenutku niko od registrovanih snabdjevača nije u mogućnosti da ponudi povoljnije tržišne uslove od onih koje je ponudila ERS – navode iz službe za informisanje ERS.

Kako ističu, potrošači električne energije na niskom naponskom nivou, na kojem se napaja i dio privrede, imaju obavezu da do 1. septembra ove godine nađu novog snabdjevača strujom, a na osnovu izmjena Pravilnika o snabdjevanju iz marta. Tim pravilnikom je, dodaju, između ostalog, ograničeno i trajanje rezervnog snabdijevanja na 60 dana, a na koje su svi ovi potrošači u RS svojevremenoi prešli “zbog niske cijene struje u RS i niske cijene rezervnog snabdijevanja”.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.