TV K3

android aplikacija

instaliraj

Erdogan poručio Americi: Prekinite!

Erdogan poručio Americi: Prekinite!

SAD bi trebalo da prekinu predstavu sa borbom protiv terorističke grupe Islamska država u Siriji, koja se pretvara u borbu protiv Turske, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdogan.

– Imamo 911 kilometara granice sa Sirijom. Kakve oni (SAD) imaju veze sa sirijskom granicom? Oni su već potrošili 550 miliona dolara (za pomoć Narodnim zaštitnim jedinicama Zapadnog Kurdistana u Siriji), a sada žele da povećaju tu cifru na tri milijarde. Kažete da se borite protiv Islamske države, a koliko ste članova ID uništili? Oni koji su se borili protiv ID sada se bore protiv Turske. Niko nema pravo da koristi Islamsku državu kao izgovor. Došlo je vrijeme da završimo ovu predstavu sa ID, vrijeme je da se skinu maske – rekao je Erdogan obraćajući se poslanicima vladajuće Partije pravde i razvoja.

– Govore nam: “Ako nas napadnu, mi ćemo žestoko odgovoriti”. Oni koji to govore nikada u životu nisu iskusili osmansku pesnicu – dodao je turski predsjednik.

Odnosi između Turske i SAD su u krizi zbog podrške koju Sjedinjene Američke Države pružaju snagama samoodbrane sirijskih Kurda, koje Ankara smatra terorističkom grupom. Sa svoje strane, Vašington objašnjava svoja dejstva borbom protiv terorističke grupe ID.

Generalštab Turske objavio je 20. januara početak operacije “Maslinova grančica” protiv kurdskih snaga u sirijskoj oblasti Afrinu. Zajedno sa turskim snagama u operaciji učestvuju borci Slobodne sirijske armije. Damask je oštro osudio tursku invaziju i istakao da je Afrin neotuđivi dio Sirije. Kremlj je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i poštuju teritorijalni integritet Sirije.

 

Izvor: Sputnjik

Komentarišite

Your email address will not be published.