Erdogan: Turska nema kapaciteta za novi izbjeglički talas

September 14, 2021, 3:51 pm

Turska nema kapaciteta da se bori sa mogućim novim talasom izbjeglica iz Avganistana, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan u telefonskom razgovoru sa njemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Kako je saopšteno iz Erdoganovog kabineta, on je istakao da Njemačka i ostale države članice EU treba da pomognu susjedima Avganistana “kako bi mogli da nose teret avganistanske migracije”, prenosi AP.

Erdogan je podvukao da Turska nema kapaciteta da se bori sa novim teretom migranata, kaže se u saopštenju.

Dodao je da niko ne želi da ponovo preživljava iskustva slična onima kada je krenuo talas izbjeglica iz Sirije 2015. godine, kada su stotine hiljada ljudi stigle u Grčku čamcima iz Turske na putu da traže azil u prosperitetnijim zemljama EU.

Ergodan je rekao Štajnmajeru da EU treba da “hitno preduzme korake” kako bi obezbijedilaprimenu sporazuma iz 2016. sa Truskom, koja se tada obavezala da će zaustaviti priliv migranata u Evropu u zamjenu za bezvizni režim i znatnu finansijsku pomoć.

Istakao je da to bi ti koraci trebalo da budu nastavak pregovora o članstvu Turske u EU, obnova carinske unije i garantovanje bezviznog režima za turske građane.

Nezavisne.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *