Dvije žrtve eksplozije u Leverkuzenu, nastavljena potraga za nestalima

July 28, 2021, 10:02 am

Dvoje ljudi je izgubilo život u jučerašnjoj eksploziji u rezervoaru koji sadrži rastvarače u jednoj fabrici hemikalija u Leverkuzenu, povrijeđena je 31 osoba, a nije poznat broj lica koja se i dalje vode kao nestala.

Pet povrijeđenih nalazi se na intenzivnoj medicinskoj njezi, saopštila je lokalna policija, a prenosi njemačka agencija “Dpa”.

“Potraga za nestalima je pod velikim pritiskom. Nažalost, jenjava nada da ćemo ih pronaći žive”, navodi se u saopštenju Larsa Fridriha, direktora “Hemparka”, industrijskog parka u kojem se dogodila eksplozija.

Eksplozija, koja se osjetila na seizmološkoj stanici udaljenoj 40 kilometara, donijela je oblak gustog dima nad Leverkuzenom.

Gradonačelnik Leverkuzena Uve Rihrat rekao je da je to “tragičan dan” za grad, dodajući da je osjetio udarni talas od eksplozije.

Stanovnici u dijelovima grada u blizini fabrike pozvani su da zatvore prozore i vrata i da ne jedu proizvode koji rastu u njihovim baštama.

Dječija igrališta su zatvorena jer su vlasti postavile stanice za nadzor vazduha, iako je saopšteno da su izmjerene toksične materije ostale u “zelenoj zoni”.

Upozorenja su, takođe, izdata u Dortmundu, udaljenom 60 kilometara, gdje su vatrogasne službe saopštile da se “ne mogu isključiti zdravstveni efekti” i pozvale stanovnike da drže zatvorene prozore i vrata.

Precizan uzrok eksplozije – koja se dogodila u postrojenju za odlaganje otpada u Birigu, kojim upravlja kompanija “Kurrenta” – u 9:30 ujutru po lokalnom vremenu, ostao je nejasan, a vlasti nisu uspjele da identifikuju bilo kakve hemikalije ispuštene u vazduh.

Trebalo je više sati da se vatra ugasi.

Policija Leverkuzena rasporedila je veliki broj policajaca. Zatvorili su obližnji autoput i pozvali stanovnike da ulice ostave slobodne za hitne službe.

Saopšteno je da su lokalni stanovnici uznemireni zbog mogućnosti otrovnih isparenja.

(Tanjug – Foto: Tanjug/AP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.