TV K3

android aplikacija

instaliraj

Drugi dan Vučićeve posjete Hrvatskoj, razgovori sa Srbima

Drugi dan Vučićeve posjete Hrvatskoj, razgovori sa Srbima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posjete posvetio je Srbima koji žive u toj zemlji.

Vučić je poručio Srbima u Vrginmostu da želi da sa ponosom nose srpsko ime i prezime, da se nikoga ne stide i ne boje, te dodao da će veoma brzo uputiti poziv hrvatskom predsjedniku Kolindi Grabar Kitarović da posjeti Beograd i Srbiju.

“Kod Kolinde Grabar Kitarović vidio sam ozbiljnu volju da se sarađuje”, rekao je Vučić, navodeći da očekuje da će ona moći da vidi šta je urađeno za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji.

Vučić, koji je saslušao socijalne i životne probleme sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, dodao je da se nada i očekuje da će to biti signal da se popravi položaj Srba u Vrginmostu i svuda Hrvatskoj i kako može da im se pomogne.

Vučić je rekao da ne razumije napade na Kitarovićevu, koja ga je pozvala u posjetu Hrvatskoj, te dodao da je došao u Hrvatsku da se naprave bolji odnosi između Srbije i Hrvatske.

“Ne odnose u kojima bi neko nekoga ponižavao ili neko nekoga pobjeđivao, već odnose u kojima bismo jedni druge poštovali, poslije kojih bi Srbi u Hrvatskoj mogli da budu mirniji i sigurniji u svoju budućnost, da žive bolje, kao i da se Hrvatima u Srbiji obezbijedi bolji život i da imaju veću sigurnost u svojim domovima”, dodao je on.

Vučić je rekao da nije problem da razgovara o svim otvorenim temama i svemu što opterećuje Srbiju i Hrvatsku, te da Srbi i Hrvati o mnogo čemu ne misle isto, ali da je važno da u budućnosti on ne vidi nikave spektakularne razlike u interesima koje Srbi i Hrvati imaju.

“Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme, koje možemo mnogo lakše zajedno da rješavamo i ne samo u Srbiji i Hrvatskoj, već u cijelom regionu, iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine”, rekao je Vučić, dodajući da je važno da se počne razgovarati o ubrzanom i boljem infrastrukturnom povezivanju dvije zemlje.

Vučić je poručio Srbima u Vrginmostu da se ne libe da traže šta im treba i od Srbije i od Hrvatske, te da im Srbija može pomoći.

Povodom kampanja i specijalnih emisija koje su se protiv njega vodile u Hrvatskoj, Vučić je rekao da one pokazuju da su neki ostali u prošlosti i nikako ne razumiju da su se stvari promijenile, te istakao da je imao dobre razgovore sa hrvatskim rukovodstvom, bez obzira na sve razlike.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da finansira regionalnu radio-stanicu za informisanje na srpskom jeziku, za šta je potrebna dozvola Hrvatske i da se nada da će biti volje za to.

On je rekao da je Srbija spremna da sve što traži za Srbe u Hrvatskoj da odmah isto to da i Hrvatima i drugim u Srbiji, te zahvalio Srbima u Vrginmostu i u Hrvatskoj što žive i opstaju pod teškim uslovima, te da očekuje da čuvaju svoje srpsko ime i prezime i slavu, a da ih komšije Hrvati podržavaju u tome, kao što će i Srbi njih podržavati u očuvanju hrvatskih običaja, tradicija i vrijednosti.

Vučić je osnovnoj školi u Vrginmostu poklonio deset laptop računara, te obećao sanitetsko vozilo i svaku drugu vrstu materijalne pomoći.

Vučić je izjavio da Hrvati očigledno ne razumiju da je njihovo i srpsko viđenje onoga što se dešavalo 1995. godine potpuno različito i da, dok Hrvati hvale “Oluju” i praznuju je, ona je za Srbe dan tuge.

“To je sve što imam da vam kažem o tom pitanju i to je kod svih Srba slučaj i kod Srba koji žive ovdje i kod onih koji žive u Beogradu, a da li je to razlog da ne razgovaramo ili će to biti razlog da me još sa malo više mržnje pogledate? Za mene je to razlog da pričamo o budućnosti malo više nego o prošlosti”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je poručio da je potrebno u sve razgovore unijeti manje emocija i razgovarati o racionalnom životu jer od toga, kako je rekao, zavise sudbine ljudi i u Hrvatskoj i u Srbiji, BiH, Makedoniji i naglasio da Srbija i on lično neće dopustiti da ih bilo ko ponižava povlačenjem nekih tema iz prošlosti.

“Da li sam ja Vas pitao ko je zapalio moje kuće u Bugojnu? A, Vi meni spočitavate neke priče o Velikoj Srbiji od prije 23 godine. Ni u jednom momentu tu nisam spomenuo Veliku Srbiju, ali Vama je cilj da ponizite predsednika Srbije”, rekao je Vučić.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas u Vrginmostu da posjeta Vučića Hrvatskoj predstavlja veliko ohrabrenje za Srbe koji tamo žive i naglasio da je potrebno uspostaviti stalni dijalog i pravično i trajno riješiti otvorena pitanja.

Vučić na Skupštini SNV: Uskoro poziv Grabar Kitarovićevoj da dođe u Srbiju

Po povratku u Zagreb, predsjednik Srbije razgovarao je sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj su prisustvovali predstavnici više opštinskih, gradskih i županijskih vijeća Srba iz cijele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Vučić je rekao, obraćajući se na Velikoj skupštini SNV, da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da dođe u Srbiju kako bi se prezentovali rezultati njenog poziva da on posjeti Hrvatsku. Zahvalio je Srbima u Hrvatskoj što čuvaju identitet i poručio im da je riječ o narodu sa bogatom istorijom.

On je naveo da će prilikom te posjete, za čiju pripremu će imati nekoliko mjeseci, biti predstavljeno ono što je urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

“I nećemo se stiditi i kriti to od srpske javnosti, već ćemo time da se hvalimo”, naveo je, napominjući da će to značiti i veću sigurnost i bolji život za Srbe u Hrvatskoj.

Ponovo je zahvalio hrvatskoj predsjednici na pozivu u vrijeme “kada je najlakše u Zagrebu napadati Srbe i Srbiju i kada nije mnogo teško u Beogradu na sličan način odgovarati”.

Na početku skupa obratio se predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, koji je poručio da odnosi dvije zemlje ne smiju biti taoci loše prošlosti i da je u budućnosti ključan dijalog koji ničim ne smije biti pokvaren.

“Odnosi Srbije i Hrvatske ne smiju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne taoci loše prošlosti. Iz tog razloga poštujemo napor Vučića i Kitarovićeve da rade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima”, poručio je Pupovac.

“Jedino nova budućnost predstavlja pravi izbor, smjer u građenju života i novih odnosa između Hrvata i Srba”, poručio je Pupovac i dodao da Srbi u Hrvatskoj imaju mnogo razloga da se pozivaju na svoje stradanje, ali da to nije bilo ni ‘45. pa ni sada.

Skupštini je prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je istakao da su dobri odnosi između Srbije i Hrvatske potrebni za budućnost na balkanskoj vetrometini i zahvalio predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na početku interkulturalnog dijaloga. On je naglasio da je prva posjeta predsjednika Srbije “nakon krvavih 27 godina, veoma bitna, jer je to dobar početak”.

Mitropolit Porfirije je rekao da su Srbi i Hrvati upućeni jedni na druge.

“Svađali su se, ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća. Siguran sam da i ovaj susret dva predsjednika zaista jeste jedna banja” rekao je Porfirije.

Na Skupštini SNV bili su i ministari iz vlade Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni dostojanstvenici, ambasadori.

Posjeta predsjednika Srbije glavna je tema u svim hrvatskim medijima. Reagovanja su ista kao i prije nego što je Vučić doputovao u Zagreb – podijeljena.

Neki oštro kritikuju predsjednicu Hrvatske zbog poziva predsjednika Srbije prije nego što dođe do izvinjenja, ili prije nego što se pristane na ratnu odštetu, ali bilo je i onih koji posetu vide kao prvi korak u uspostavljanju odnosa stabilnosti.

Posjetu Hrvatskoj srpski predsjednik počeo je juče prije podne susretom sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, poslije čega je poručio da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese.

 

Izvor: Agencije

Komentarišite

Your email address will not be published.