TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dodik u posjeti Karlovcu za slavu eparhije svetog Trifuna (VIDEO)

Dodik u posjeti Karlovcu za slavu eparhije svetog Trifuna (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Karlovcu je posjetio Saborni hram Svetog oca Nikolaja i prisustvovao proslavi krsne slave episkopa gornjo-karlovačkog Gerasima. Predsjednik Srpske je rekao da je znatan broj Srba nakon rata i raspada bivše Јugoslavije nestao iz Karlovca, ali da se život u tom gradu obnavlja u mjeri u kojoj je to moguće.

Ne tako davno, Srbi su u Karlovcu bili većina. Dešavanja u proteklih 70 godina, a posebno nakon posljednjeg rata, uticala su na činjenicu da je ovdje pet puta manje Srba. Saborna crkva u centru Karlovca minirana je i rušena nekoliko puta.

– Zahvalio bih predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku zbog njegovog prisustva koje mnogo znači ovdašnjim Srbima. To je ohrabrenje i podrška da istraju na svojim ognjištima, mole se Bogu i ispovijedaju pravoslavlje – rekao je episkop Gerasim u obraćanju vjernom narodu.

Srbi su na prostorima ove eparhije opstajali i u težim vremenima. Prije deset godina saborna crkva je obnovljena, kao i vladičanski dvor. Predsjednik Srpske je rekao da se u Karlovcu obnavlja crkveni i parohijski život, te da je došao da podrži Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku.

– Došao sam na poziv Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima kako bih sa sveštenstvom i vjernicima podijelio taj važan trenutak. Ovdje sam da budem s njima, da ih ohrabrim i da vidimo na koji način im možemo pomoći – rekao je Dodik.

U karlovačku crkvu danas redovno dolazi 50 srpskih porodica. Ljudi se i dalje plaše da kažu da su Srbi, poručuje sveštenik u sabornoj crkvi, Predrag Sušić.

– Iz nekih razloga, najvjerovatnije straha i preživljenih negativnosti tokom rata, u našu pravoslavnu crkvu dolazi 50 porodica ili oko 400 stanovnika. Nešto bolje je u okolini Karlovca, na Kordunu, gdje su Srbi većina. U opštini Krnjak je načelnik Srbin i tu je narod slobodniji u ispovijedanju pravoslavne vjere i čuvanju običaja – rekao je Sušić.

I pored tih problema mnogi su odlučili da se vrate na područje Karlovačke opštine. Srbi u Krnjaku nemaju problema kada je riječ o nacionalnoj ili vjerskoj netrpeljivosti. Najveći problem predstavlja im nezaposlenost.

Uprkos mnogobrojnim problemima sa kojima se suočava srpsko stanovništvo u Hrvatskoj, koje je svedeno na nivo statističke greške, nadu ulijevaju mirniji tonovi koji su se čuli u protekla dva dana, tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsjednik Srpske okarakterisao je ovu posjetu kao prvi korak ka pomirenju dva naroda, svjetlijoj i boljoj budućnosti.

Izvor: RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.