Doboj: Obilježeno 25 godina od petrovdanske bitke

July 12, 2017, 8:34 am

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine na području od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda, a nekadašnji učesnici ističu da bi današnja karta Republike Srspke drugačije izgledala da Doboj tada nije odbranjen.

Tadašnji komandant bataljona Dobojske brigade Dimšo Živanović rekao je da su na Petrovo 1992. godine u podne jake muslimansko-hrvatske snage napale Doboj iz pet pravaca u pet talasa, s ciljem da ga okruže i zauzmu.

On je podsjetio da je Doboj branio jedan ojačani bataljon, dok su ga napale tri neprijateljske brigade i dva odreda.

“Najteže borbe vodile su se od 13.00 do 14.00 časova kada je neprijatelj, dejstvujući teškom artiljerijom, nanio velike gubitke braniocima, te prodirao u grad”, rekao je Živanović.

Nakon pregrupisavanja, branioci su stabilizovali linije odbrane oko 17.00 časova.

Posljednji udarni talas neprijatelja dogodio se poslije ponoći kada su namjeravali da izvuku svoje poginule i ranjene.

Najmlađi učesnik petrovdanske bitke za odbranu Doboja Nenad Bukvić, tada sedamnaestogodišnji pripadnik specijalne policije, ukazao je na surovost neprijatelja koji su zarobljene saborce izmasakrirali.

“Gledali smo zarobljavanje tri naša saborca i čuli smo kada su od njih tražili vojne knjižice, nakon čega su ih razoružane ubili”, podsjeća Bukvić.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Doboja Pero Tubić ističe da se grad Doboj 1992. godine branio od neprijatelja koji je je po običaju izvršio napad tokom vjerskog praznika.

“Ne okupljamo se da iskažemo mržnju već ponos na poginule saborce. Obiljažavanjem petrovdanske bitke želimo poslati poruku da njihove žrtve nisu uzaludne, a mladima da sačuvaju sjećanja na njih”, rekao je Tubić.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Doboju Drago Jović rekao je da se na današnji dan prije 25 godina desila prava tragedija u kojoj su za Republiku Srpsku pali mnogi mladi životi.

Jović, kao učesnik petrovdanske bitke, upozorio je da sjećanja na njih ne smiju izblijediti, a njihove porodice biti zaboravljene.

“Da li Republika Srpska može izdržati ovolika izdvajanja za boračke kategorije. Nikada se nije izvršila revizija učešća u ratu i procjenjuje se da je izdato od 20 do 25 odsto fiktivnih uvjerenja koja Srpska plaća, a ta sredstva su potrebnija drugima”, rekao je Jović.

Sveštenik Nikola Panić ukazao je na neophodnost obilježavanja današnjeg datuma, kako bi se sjećanje na žrtve otrglo od zaborava.

Vijence na mjestu izgradnje spomen-obilježja u pomen na petrovdansku bitku u prigradskom naselju Vila položile su delegacije Boračke organizacije grada Doboj, udruženja “Veterani Republike Srpske”, “Veterani peti odred specijalne brigade vojne policije”, Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Doboju, Boračka organizacija opštine Stanari, Udruženje amputiraca, Ujedinjeni ravnogorski pokret, predstavnici Gradske uprave Doboja i predstavnici lokalnih političkih partija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *