Derventa: Ozvaničen početak izgradnje kružne raskrsnice

September 14, 2021, 12:26 pm

Počeli su radovi na izgradnji kružne raskrsnice u Derventi, na mjestu ukrštanja magistralnih puteva Derventa-Brod-Brusnica i Derventa-Šešlije, a investicija je vrijedna 850.000 KM. Gradilište su danas posjetili i ozvaničili početak gradnje vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Davor Kostrešević i gradonačelinik Dervente Milorad Simić.

Na jednoj od najfrekventnijih dionica u Derventi, na ukrštanju magistralnih puteva M14.1 i M17.2, počeli su radovi na izgradnji raskrsnice sa kružnim tokom. Gradonačelnik Dervente Milorad Simić početak radova ozvaničio je u prisustvu vršioca dužnosti direktora Javog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Davora Kostreševića. Kostrešević je naveo da bi kružna raskrnica trebalo da bude izgrađena u narednih 180 dana, koliko je ostavljen rok izvođaču radova, preduzeću „Geokop“. Vrijednost izvođenja radova je 850.000 KM.

“Namjera je da se nađe adekvatno rješenje iz postojeće raskrsnice u kružnu raskrsnicu koja bi bila trokraka, sa tri ulazne i tri izlazne trake. Ulazne trake biće širine četiri ili nešto više metara, izlazne 5,1 metar ili više, unutrašnja traka bi bila zadovoljavajućih šest metara, a kompletan vanjski prečnik kružnice biće 23,5 metra”, naveo je Kostrešević.

On je dodao da će se izgradnjom kružne raskrsnice uticati na rasterećenje saobraćaja od gužvi i na bezbjednije odvijanja saobraćaja u budućnosti.

“Što se tiče same tehnologije u smislu izvođenja slojeva asfalta sastoji se od tamponskih slojeva u dva sloja ukupne debljine 40 centimetara, dva sloja asfalnte mase debljine asfalta pet centimetara. Ukupna vrijednost radova je 850.000 KM i rok završetka radova je 180 kalendarskih dana”, dodao je Kostrešević.

Vladimir Đurđević iz preduzeća “Geokop” Derventa rekao je da su počeli izvođenje zemljenih radova na početku izgradnje kružne raskrsnice, da je naredni korak nasipanje kamenih materijala i izrada kolovozne konstrukcije, te ostalo prema predviđenim koracima.

Ovo je peta kružna raskrsnica na području grada Derventa, a druga koja se finansira iz sredstava „Puteva Republike Srpske“. Gradonačelnik Dervente Milorad Simić naveo je da riječ o važnom infrastrukturnom projektu koji će biti od značaja za sve korisnike magistralnih puteva.

“Nešto smo radili u vlastitom aranžmanu, a ovo je druga kružna raskrsnica koja se radi iz sredstva `Puteva Republike Srpske`. Raskrsnica je na putu gdje se ukrštaju dva magistralna puta, zaista frekventno mjesto i srce industrijske zone”, rekao je Simić.

On je dodao da je Derventa poznata po tome da ima zavidnu količinu izvoza u vrijednosti 300 miliona i da je izgradnja jedan veliki iskorak.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *