TV K3

android aplikacija

instaliraj

Depardje igra Brežnjeva u novom filmu Lordana Zafranovića

Depardje igra Brežnjeva u novom filmu Lordana Zafranovića

Francuski glumac Žerar Depardje spreman je da glumi bivšeg sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva u filmu hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića o Aleksandru Dubčeku, vođi “Praškog proljeća”, društveno-političkih reformi 1968. godine u Čehoslovačkoj.

“Potpisali smo ugovor sa gospodinom Depardjeom. U septembru ćemo se sastati sa njim i njegovim timom u Parizu i razgovarati o detaljima snimanja. Što se tiče glumca koji će igrati Aleksandra Dubčeka, to treba da bude glumac poznat u cijelom svetu, ali sa njim i dalje traju pregovori”, rekao je producent filma Antonio Leka u intervjuu za parisku radio-stanicu “Frekvens 1”.

Autor scenarija je Slovak Karol Glavka, koji je za sada napisao samo prvi dio i trenutno u Pragu radi na drugom dijelu, koji treba da bude završen za dva mjeseca.

Film će snimati slovački filmski studio “Leka prodakšn”, a njegov budžet je više od 10 miliona evra. Očekuje se da će film biti završen do kraja 2021. godine, na stogodišnjicu Dubčekovog rođenja.

Vladimir Musealjan, koji je od 1969. do 1982. godine radio kao lični fotograf sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva, smatra da će Žerar Depardje uspjeti da odigra ulogu generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

“Mislim da Depardje odgovara ulozi, tih je godina. Čim ga je reditelj izabrao, znači da misli da će izaći na kraj sa tom ulogom”, rekao je Musaeljan.

On smatra da će dobra šminka omogućiti Depardjeu da liči na Brežnjeva.

“Rusi su već probali da glume Brežnjeva, neka sad probaju Francuzi”, rekao je fotograf, odgovarajući na pitanje da li je bilo bolje da se za tu ulogu izabere ruski glumac.

Rusija i Francuska se, kako je naveo Musaeljan, druže još od carskih vremena, zbog čega Francuzi odlično razumeju dijalektiku ruske duše, prenio je Sputnjik.

Praško proljeće

Nakon što je stao na čelo Komunističke partije Čehoslovačke 1968. godine, Aleksandar Dubček je pokrenuo radikalne društveno-političke i ekonomske reforme, u kojima su lideri drugih socijalističkih zemalja vidjeli opasnost za cijeli istočni blok.

Nakon neuspjelih pokušaja da se Dubček i njegove kolege ubijede da obustave eksperimente, lideri Sovjetskog Saveza, Istočne Njemačke, Poljske, Mađarske i Bugarske su donijeli odluku da ih prekinu nasilno. U Čehoslovačku je 21. avgusta 1968. godine ušla vojska tih zemalja, sastavljena od otprilike 300.000 ljudi.

Reditelj Lordan Zafranović je tokom događaja 1968. godine studirao u Pragu, na Institutu za kinematografiju i mnogo onoga što namjerava da prikaže u filmu vidio je svojim očima.

Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.