TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dačić: Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Dačić: Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Grenada je deveta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, saopštili su ministri spoljnih poslova Srbje i Grenade, Ivica Dačić i Peter Dejvid.

Prije Grenade priznavanje kosovske nezavisnosti povukli su Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

– Mogu da saopštim da je Grenada deveta zemlja koja je poništila sve prethodne odluke u vezi sa statusom Kosova, a to znači priznanje Kosova kao nezavisne države – rekao je rano jutros ministar Dačić za Tanjug, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Grenade, ostrvske države u Srednjoj Americi.

Dačić je rekao da su tom prilikom potpisali i zajednički memorandum o saradnji i prijateljstvu dva ministrarstva i dvije države i istakao da Srbija želi da razvija odnose sa Grenadom i da očekuje posjetu kolege Dejvida Beogradu.

– On mi je zvanično uručio notu Grenade za Srbiju u kojoj se jasno kaže da je Grenada preispitala svoj stav u vezi sa statusom Kosova. I da, imajući u vidu da se vodi dijalog, ta država smatra da ne treba donositi bilo kakve odluke o statusu Kosova prije završetka tog dijaloga i da će ona poštovati reazultate dijaloga, kao i da u tom smislu poništava, odnosno ukida sve ranije donijete odluke ili izjave i deklaracije u vezi sa statusom Kosova – rekao je Dačić.

Istakao je da to znači da Grenada poništava poziciju priznanja Kosova kao nezavisne države.

Kako je rekao, to je još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već veliki rezultat u shvatanju tog problema.

– Shvatanju, da se taj problem može riješiti samo dijalogom i ovo je jedan podsticaj da se dijalogom dođe do rješenja, a ne samo, kako to Kosovo smatra, da je stvar već riješena. Vidi se da ta stvar nije riješena i tek će se kasnije vidjeti, kao i prilikom glasanja za Interpol, da je to lažna brojka o tolikom broju država koje priznaju Kosovo. Pošto navodno imaju toliki broj država, onda je za očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti – poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Grenade Dejvid je rekao da je saradnja sa Srbijom zasnovana na dubokom međusobnom uvažavanju suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari.

– Ti principi između zemalja biće nastavljeni i radujem se da rezultatima saradnje koja će proisteći iz potpisanih sporazuma za dobrobit naroda Srbije i Grenade – naglasio je Dejvid u izjavi za Tanjug.

On je rekao da njegova zemlja sa Srbijom ima dobru saradnju, posebno u oblasti obrazovanja, s obzirom na to da se studenti iz Grenade školuju u Srbiji.

– Radujem se produbljivanju saradnje dvije zemlje. Potpisali smo sporazum koji predviđa formiranje zajedničke komisije za saradnju u oblasti obrazovanja, zdravstva, poljoiprivrede i stanogradnje – rekao je Dejvid.

Izrazio je očekivanje da će potpisani sporazum o formiranju zajedničke komisije za saradnju i sporazum o tehničkoj saradnji doneti velike koristi za obe zemlje.

U noti koju je Vlada Grenade uputila Srbiji navedeno je da je donijela odluku da preispita svoj stav o statusu Kosova.

– Nakon opširnog istraživanja i razmatranja, Vlada Grenade smatra da je od najveće važnosti podrška rješenju budućeg statusa Kosova do koga se dođe putem dijaloga između Beograda i Prištine, kao i da je to željeni mehanizam za postizanje pravednog, trajnog i održivog rešenja – navedeno je noti.

Takođe, u noti piše – kada dve strane postignu dogovor, Vlada Grenade će čvrsto podržati stav oko koga se dvije strane saglase.

“U međuvremenu Vlada Grenade ukida sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova Grenade koristi ovu priliku da Ministarstvu spoljnih poslova Srbje ponovi izraze najvišeg uvažavanja”.

Izvor: Tanjug 

Komentarišite

Your email address will not be published.