TV K3

android aplikacija

instaliraj

Da li je u opštinama koje nemaju usvojen budžet ugroženo održavanje izbora?

Kako će Novo Goražde, Trnovo, Srbac, Gradiška i Jezero finasirati izbore, još nije poznato, jer nisu usvojili budžete za ovu godinu.

Da li je u opštinama koje nemaju usvojen budžet ugroženo održavanje izbora?

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zatražilo je od Pravobranilaštva izricanje mjere privremenog finansiranja u ovim opštinama, dok ne usvoje budžete. Međutim, to ne znači i novac za lokalne izbore.

Zbog nefunkcionisanja lokalne vlasti, promjene skupštinskih većina i nedostatka komunikacije između načelnika i parlamenata, pet lokalnih zajednica u Srpskoj nema usvojen budžet za ovu godinu. Zbog toga je resorno ministarstvo zatražilo privremeno finansiranje.

– Privremena mjera je kopija posljednjeg usvojenog budžeta. Ona nema stavku za lokalne izbore koji nam slijede, tako da tu možemo očekivati određene probleme – kaže Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

 

Ti problemi odavno su na političkoj sceni u Gradišci, gdje neusvajanje lokalnog budžeta koči nedostatak komunikacije između načelnika, SDS-ovog Zorana Latinovića i skupštinske većine, koju ima SNSD. Latinović je pozdravio odluku resornog ministarstva, da se Gradiška privremeno finansira, ali tvrdi da je to odavno trebalo uraditi. Tvrdi da neusvajanje budžeta nije opstrukcija lokalnim izborima.

– Čini mi se da je stav CIK-a, ako lokalne zajednice ne planiraju sredstva u budžetu za provođenje izbora, da je to onda obaveza republičkog nivoa vlasti da potrebna sredstva za izbore obezbijedi. Ali ja mislim da se može naći kroz budžetsku rezervu odgovarajuća inicijalna sredstva i da se kroz rebalans nadoknadi nedostatak sredstava – kaže Latinović.

Uprkos nepostojanju komunikacije, o ovoj temi su, čini se saglasni. I predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Zoran Adžić smatra da održavanje lokalnih izbora nije dovedeno u pitanje. Kao ni to što je njegov stranački kolega, predsjednik SO Gradiška, Uroš Grahovac, jedini ovlašćen za skupštinski pečat, što zamjeraju u SDS-u.

– Prethodni predsjednik skupštine opštine svojom odlukom koju je donio mimo statuta o radu opštine pokazao je da je pečat sklonjen s njegove strane, na šta on nema pravo – kaže Adžić.

Donošenjem novog zakona trebalo bi da budu riješeni problemi usvajanja budžeta lokalnih zajednica. Tekst zakona ministarstvo će ponuditi Vladi u narednih 15 dana. Prema tom zakonu, neodržavanje sjednica skupštine opštine duže od pola godine značiće raspuštanje parlamenta i nove izbore./rtrs

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.