Cvijanović: Obaveza da mjesta srpskog stradanja budu obilježena

September 7, 2019, 2:16 pm

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Starom Brodu da ovo mjesto zaslužuje pažnju i da je obaveza da svako mjesto srpskog stradanja bude obilježeno na adekvatan način da se tako nešto ne bi ponovilo.

“Mnogi odgovori leže u rijeci Drini”, rekla je Cvijanovićeva u Starom Brodu gdje je danas osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

Ona je zahvalila donatorima Miodragu Davidoviću, Spasoju Albijaniću, arhitekti Novici Motiki i protojereju svešteniku Draganu Vukotiću, koje je danas i odlikovala Medaljom zasluga za narod.

“Vjerujem u Republiku Srpsku koja će biti svaki dan sve jača i jača”, rekla je Cvijanovićeva i ukazala da je najvažnija sloboda koju danas srpski narod uživa.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se proljeća 1942. godine, uglavnom na obalama rijeke Drine, u mjestima Stari Brod i Miloševići, opština Višegrad.

Ustaše, predvođene Jurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Jedan broj ljudi se namjerno ili nenamjerno utopio u rijeci Drini bježeći od ustaša.

Srpski civili su bili uglavnom pripadnici zbjegova sa područja mjesta Rogatica, Višegrad, Han Pijesak, Kladanj, Sokolac, Olovo, Pale i Sarajevo.

Kao znak sjećanja na ove srpske mučenike danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzeja za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *