TV K3

android aplikacija

instaliraj

Čović poručuje da se glas iz BiH čuje i u Evropskom parlamentu

Čović poručuje da se glas iz BiH čuje i u Evropskom parlamentu

U Mostaru je danas otvoreno 15 birališta na kojima hrvatski državljani mogu glasati na izborima za poslanike u Evropski parlament iz Republike Hrvatske.

Na glasanje je jutros, sa suprugom Bernadicom, izašao i Dragan Čović, lider HDZ BiH.

– Prije svega očekujem pristojnu izlaznost u BiH kad imamo već priliku biti dio evropskog procesa izbora. Volio bih da izlaznost bude desetak puta izraženija nego prije pet godina – rekao je Čović.

Ocijenio je da je izuzetno važno da Hrvati u BiH izađu na izbore.

– Mi već odavno govorimo kako smo dio Evrope, samo trebamo postati dio tih institucija. Iako još nismo dobili kandidatski status, na ovaj način postajemo dio evropskog procesa. Nadam se da će to ubrzati i sve odnose u BiH i da ćemo vrlo brzo otvoriti i te procese i sustići ove naše komšije sa istočne strane. Stoga, poruka je snažna, jer ipak čuje se i glas sa ovih prostora iz BiH u Evropskom parlamentu. Istina, čuo se i do sada i na neki način to je još jedan veliki iskorak da govorimo o BiH različitim jezicima u Evropskom parlamentu, a to onda jača jedan odnos evroparlamentaraca prema našem prostoru – naveo je Čović.

Na glasanje je nakon Čovića u Osnovnu školu ”Petra Bakule”, odnosno Desetu osnovnu školu stigla i Željana Zovko, koja je na listi HDZ Hrvatske.

 

(Avaz)

Foto: Ž. Miličević/Avaz

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.