TV K3

android aplikacija

instaliraj

Čović i Izetbegović bez dogovora oko formiranja kantonalnih vlada

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović nisu se danas u Mostaru uspjeli dogovoriti oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, poručivši kako će razgovori oko toga biti nastavljeni.

Čović i Izetbegović bez dogovora oko formiranja kantonalnih vlada

“Moja želja je da što prije imamo vlast u Mostaru, odnosno HNŽ-u i SBŽ-u. Mislim da smo potrošili sve moguće vrijeme i zagovornik sam ideje da se to uradi odmah”, kazao je Čović.

Po njegovim riječima, HDZ će vrlo brzo donijeti stav o što bržem uspostavljanju vlasti kako bi se počeli baviti konkretnim pitanjima, a ne, kako je kazao, raspravljati o vlasti već pola godine.

“Na nama je prije svega da obavimo još jedan krug razgovora sa svojim suradnicima, kao i s trećom stranom, koja trenutno nije ovdje”, rekao je Čović.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako na današnjem sastanku nije bilo vremena ulaziti detaljnije u bitna pitanja, da nisu uspjeli postići neki poseban dogovor te kako će se dogovarati dalje.

Na pitanje je li glavni problem oko formiranja vlasti koliko će mandata dobiti DF, Izetbegović je kazao kako je SDA spreman jednu poziciju ustupiti DF-u te kako je sada sve na HDZ-u.

“Mi smo se nadali nekim koncesijama od HDZ-a barem u jednom od ta dva kantona, ali za sada nema te spremnosti”, kazao je Izetbegović.

Dodaje kako je formiranje vlasti bez DF-a moguće, ali kako to ne bi bilo dobro.

“Mi imamo tripartitnu vlast i u Federaciji i u kantonima, i ja bih volio vidjeti da se ta struktura poštuje, dakle da imamo koliko-toliko jednoobraznu vlast”, naveo je Izetbegović.

Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.