Članice EU do utorka u podne mogu da se izjasne o otvaranju granica

June 29, 2020, 3:18 pm

Zemlje članice EU mogu do sutra u podne da se pisanom procedurom izjasne o listi zemlja za koje bi od 1. jula trebalo da prestane da važi restrikcija putovanja u Šengen, saznaje Tanjug u Briselu.

Zemlje članice prošle nedjelje sastavile su “nacrt liste” od 15 zemlja, među kojima je i Srbija, čiji građni bi trebalo od 1. jula da mogu nesmetano da prelaze spoljne granice EU.

Ukoliko se do sutra u podne nijedna od 27 članica EU 27 ne izjasni protiv, lista će se smatrati usvojenom.

U Evropskoj komisiji navode da su oni “dali svoje preporuke” o kriterijumima koji se odnose na zdravstvenu situaciju u trećim zemljama, koja bi trebalo da bude “slična ili bolja” kao u EU, mogućnost održavanja mjera zaštite tokom putovanja i reciprocitet za putovanja građana iz EU u datu treću zemlju.

U Komisiji su predložili da se među prvima na listi nađu zemlje zapadnog Balkana, obrazlažući to i bliskim odnosima i integracionom politikom EU s regionom.

Na preliminarnij listi od zemlja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, uz Alžir, Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južna Koreju, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kinu.

Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija i takozvano Kosovo su prema podacima do 15. jula imale više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prosjek u EU 27 za taj period je 13 registrovanih slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika.

Srbija je u datom trenutku bila na 20 inficiranijh na 100.000 stanovnika uz tendenciju porasta.

U EU navode da će ovaj spisak biti ažuriran svake dvije nedjelje u skladu s najnovijim epidemiološkim podacima.

Izvor: Tanjug 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *