Civilna zaštita upozorava na predstojeće padavine

September 10, 2014, 8:21 am

Povećana opasnost od predstojećih padavina očekuje se za gradove Prijedor i Bijeljina, te opštine Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Brod, navode iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Iz Uprave podsjećaju gradonačelnike i načelnike na obavezu provođenja zakona i podzakonskih akata koji uređuju pitanja zaštite od poplava i oblasti zaštite i spasavanja uopšte, kako bi predstojeće padavine dočekali što spremnije i sa što manje štetnih posljedica po građane i imovinu.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je sve nadležne republičke i lokalne institucije da preduzmu preventivne mjere kako bi bili u pripravnosti povodom najavljenih obilnih padavina koje se očekuju u Srpskoj. Cvijanovićeva je apelovala na sve nadležne lokalne i republičke institucije da upozorenja shvate ozbiljno, da budu u pripravnosti i u koordinaciji kako bi se u slučaju poplava adekvatno reagovalo.

Prema prognozama RHMZ, od danas do 13. septembra očekuju se obilnije kišne padavine. U zapadnim područjima Srpske očekuje se oko 80 litara kiše po metru kvadratnom, a ponegdje je moguće i 100 litara, dok se u južnim krajevima očekuje oko 150 litara.

Obilnije padavine očekuju se i u gorskim predjelima Hrvatske, što će dovesti do porasta vodostaja rijeka.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *